Sulík ohlásil demisi a čeká odchod premiéra Matoviče. Slovensko prožívá vládní krizi

Události: Slovenská vládní krize (zdroj: ČT24)

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík ohlásil v nynější vládní krizi demisi. Je šéfem koaliční strany Sloboda a Solidarita (SaS), která vybídla premiéra k demisi.

„Plním tak požadavek Igora Matoviče, abych odešel z vlády. Očekávám, že on udělá to samé, že i on podá demisi jako premiér. A konečně to otevře dveře k rekonstrukci vlády, kterou tak strašně potřebujeme,“ citoval Sulíka server sme.sk. Znovu zopakoval, že Matovič není způsobilý vést vládu. 

Sulík řekl, že SaS nemá v plánu se vzdát jednoho ze tří přidělených ministerstev. „Chceme rekonstrukci vlády na základě dnešní koaliční smlouvy.“ Matovič je předsedou hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijme Sulíkovu demisi v úterý dopoledne.

Postoj další koaliční strany

Ještě před tímto krokem oznámilo předsednictvo další z koaličních stran, Za ľudí, že stojí za svojí ministryní Máriou Kolíkovou a místopředsedou parlamentu Jurajem Šeligou. „Oba ve svých funkcích řádně plnili své povinnosti vůči koaličním partnerům a plnili programové prohlášení vlády,“ uvádí stanovisko. 

Předsednictvo zároveň uvedlo, že vnímá podmínku premiéra, že odstoupí z funkce jen v případě, že i Kolíková a Šeliga odejdou. Strana pokračuje v jednáních o čtyřkoalici a o výměně na postu premiéra. Koaliční partnery též vyzvala, aby se vrátili k jednáním, protože nedohoda prohlubuje napětí.

V koalici je rovněž strana Sme rodina.

Sulík je třetím ministrem, který rezignoval v souvislosti s vládní krizí, kterou prohloubil požadavek SaS a nejmenší koaliční strany Za ľudí, aby byl vyměněn premiér. Už dříve rezignovali ministři zdravotnictví a sociálních věcí. Obě strany zdůvodnily svůj požadavek na demisi premiéra konflikty v koalici a konfrontačním způsobem Matovičova vládnutí.

Vznikne nová vláda stejných stran?

Případná rezignace premiéra znamená podle slovenské ústavy pád celé vlády, koaliční strany se ale mohou dohodnout na sestavení nového kabinetu. Sulík řekl, že by se znovu ucházel o křeslo v kabinetu, protože i Matovič chce být členem nové vlády.

„Igor Matovič měl šanci (změnit) Slovensko k lepšímu. Místo toho si znepřátelil prakticky všechny. Hnací silou jeho přání je očividně jeho osobní msta,“ řekl Sulík k podmínkám premiéra k vlastní rezignaci. Sulík zopakoval, že pokud se do středy koaliční strany na řešení vládní krize nedohodnou, SaS odejde z vlády. Kabinet by si tak ve sněmovně udržel jen těsnou většinu. 

Šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy řekl ČT, že Matovič je připraven odejít, ale za cenu toho, že odejdou i další a po něm „zůstane jen poušť a vztahy dá jen málokdo dohromady“. Matovič to podle něho rozehrál dobře v tom smyslu, že hodil odpovědnost na své koaliční partnery. Nyní je na tahu strana Za ľudí. Ta svoje stanovisko zveřejní v úterý. 

Ve velmi nepřehledné situaci je tak zatím jasné jen to, že žádná z koaličních stran nechce předčasné volby.

Podle průzkumu si konec šéfa vlády přeje 80 procent Slováků. Dlouhodobé koaliční spory o řešení pandemie se vyostřily před třemi týdny, když Matovič v tichosti koupil vakcínu Sputnik V. Zatím se nevyužívá, čeká se na stanovisko lékového úřadu.

Šimečka: Situace Matoviče se zhoršuje

Novinář Denníku N Martin M. Šimečka řekl pro ČT, že je otázkou, zda Matovič myslí svůj návrh na své odstoupení vážně. „Protože podmínky, které klade svým partnerům, jsou docela těžko přijatelné.“ Novinář zmínil i to, že koaliční partneři po premiérovi požadovali, aby odešel z vlády, a on si to vyložil tak, že by mohl být ve vládě v jiné funkci. „To je pro něj typické.“

Šimečka se však domnívá, že nad Matovičem se stahují mraky. Odešli už totiž tři ministři a odejdou další. A případná menšinová vláda nemůže vydržet. Novinář rovněž poznamenal, že vládní krize zastiňuje řešení epidemie. Země už tři týdny nemá ministra zdravotnictví a panuje bezvládí.