Verdikt v případu Kanaďana Kovriga, obviněného ze špionáže, vynese čínský soud později

V Pekingu se v pondělí konal soud s Kanaďanem Michaelem Kovrigem, kterého Čína před více než dvěma lety zadržela kvůli podezření ze špionáže. Termín pro vynesení rozsudku bude stanoven později, informovala čínská státní média. Už v pátek se v čínském Tan-tungu konalo soudní stání s jiným Kanaďanem Michaelem Spavorem, který čelí obvinění ze špionáže, a skončilo rovněž bez oznámení verdiktu.

Oba Kanaďany Čína zadržela v prosinci 2018, nedlouho poté, co Kanada na žádost americké justice zatkla finanční ředitelku firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou. Podle Ottawy šlo o odvetu ze strany Pekingu. Obžalováni byli Kanaďani loni v červnu a v případě odsouzení jim hrozí dlouholeté vězení. Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že 99 procent obviněných je u čínských soudů ze svých údajných činů usvědčeno.

Stejně jako v pátek, ani v pondělí nebylo podle AFP povoleno zástupcům kanadské ambasády přihlížet soudu. Zástupce justice v Pekingu tisku sdělil, že proces, který se týká „národní bezpečnosti“, je neveřejný. „Jsme velmi znepokojeni tímto odepřením přístupu a nedostatečnou transparentností celého soudního procesu,“ řekl kanadský chargé d'affaires Jim Nickel krátce po zahájení procesu, tedy po 9:00 místního času (2:00 SEČ).

Kanadský diplomat ale vyjádřil potěšení nad přítomností diplomatů z 26 zemí, včetně Německa, USA, Francie, Británie či České republiky, napsala agentura Reuters. Tito diplomaté před justičním palácem v Pekingu pózovali fotografům a tleskali Nickelovi, který jim poděkoval za podporu Kanadě.

Americký chargé d'affaires William Klein před soudní budovou podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy jsou hluboce znepokojeny soudními procesy s oběma Kanaďany.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing gesto diplomatů odsoudila jako „svévolné vměšování do právní svrchovanosti Číny“.

K výzvám k jejich propuštění se už dříve připojil mimo jiné americký prezident Joe Biden. O jejich bezpečný návrat do vlasti chce usilovat spolu s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.