KLDR přeruší diplomatické styky s Malajsií. Popudilo ji vydání zatčeného Severokorejce do USA

Severní Korea přeruší diplomatické vztahy s Malajsií. Informovala o tom tamní státní agentura KCNA. Podle agentury Reuters se tak děje poté, co jihoasijská země dala zelenou extradici Severokorejce, který v USA čelí obvinění z praní špinavých peněz. Nejvyšší soud o předání rozhodl 9. března. Malajsijská vláda rozhodnutí o přerušení vztahů později odsoudila a uvedla, že v reakci vykáže diplomaty KLDR ze země.

Severokorejec Mun Čol Mjong byl zatčen v roce 2019 poté, co jej USA obvinily z praní špinavých peněz prostřednictvím krycích společností. Podle obvinění také vydával podvodné dokumenty, které měly umožnit nelegální dovoz do KLDR. Proti extradici se Mun soudně bránil a označoval ji za politicky motivovanou.

Severokorejská diplomacie krok úřadů nyní označila za „hanebný “ a „neodpustitelný zločin“ s tím, že jihoasijská země nabídla Spojeným státům zadrženého jako oběť, což je v rozporu s mezinárodním právem.

„Krok zničil veškeré základy bilaterálních vztahů založené na vzájemném respektování svrchovanosti,“ uvedlo ministerstvo zahraničí KLDR. Země zároveň Washington označila za strůjce incidentu a pohrozila mu, že „za to zaplatí“.

Malajsie vyhostí diplomaty KLDR

Kuala Lumpur v pátek uvedl, že krok KLDR byl neoprávněný a že narušuje mír v regionu. Stát podle ministerstva zahraničí uzavře své velvyslanectví v Pchjongjangu a nařídí všem diplomatům ze severokorejské ambasády, aby do 48 hodin opustili Malajsii. Agentury podotýkají, že podle pozorovatelů v tuto chvíli nejsou v severní části korejského poloostrova žádní malajsijští diplomaté.

Dříve blízké vztahy obou zemí výrazně ochladly po vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ten zemřel poté, co mu v roce 2017 na letišti v Kuala Lumpuru dvě ženy vstříkly do obličeje nervový plyn VX.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek oznámil, že vláda prezidenta Joea Bidena v nadcházejících dnech po konzultacích se spojenci dokončí přezkum americké politiky vůči KLDR.