Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Události: Texas po mrazech (zdroj: ČT)

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.

Kvadruplegik Nicholas Milazzo má kvůli svému handicapu problémy s termoregulací a pro zahřátí potřebuje pořádně vytopený dům. Když minulý týden udeřily ve Spojených státech tuhé mrazy, byl jedním z milionů Texasanů, kteří se museli vypořádat s nedostatkem jídla či vody.

Milazzo měl to štěstí, že na rozdíl od milionů jiných domácností mu nepřestala fungovat elektřina. Řeší ale jiný problém – poskytovatel elektřiny mu za mrazivý týden vystavil účet na tři tisíce dolarů. Dalšímu obyvateli Texasu Scottu Willougbymu strhl dodavatel z účtu téměř sedmnáct tisíc dolarů za stejné období.

Texaské domácnosti přišel týden blackoutů v důsledku mrazů v průměru na pět tisíc dolarů na výdajích za elektřinu. Na tamním neregulovaném trhu s energiemi totiž poptávka po elektřině dosáhla historického maxima – 14. února úřady evidovaly poptávku po 69 150 megawattech energie.

V důsledku cena elektřiny vystřelila z průměrných padesáti dolarů za megawatthodinu na devět tisíc dolarů – maximum, které systém dovoluje. Závratné sumy jsou důsledkem neregulovaného trhu a jsou o to víc paradoxní, že miliony domácností i firem v Texasu se na dodávky elektřiny kvůli počasí nemohly spolehnout a trávily mnohdy i několik dní bez tepla.

Brett Archibad se v mrazu a bez elektřiny snaží zabavit svou rodinu
Zdroj: Ricardo B. Brazziell/Reuters

Osamělá hvězda

Tuhé mrazy na jihu Spojených států udeřily v polovině února vlivem arktického „výlevu“, který vznikl severně od americko-kanadské hranice. Chladný vzduch ze severu, který běžně zadržuje hráz tvořená tlakovými nížemi, tentokrát doputoval přes Kanadu až na jih USA. Valentýnský svátek zamilovaných Texasané slavili zachumlaní v peřinách, i když z jiného důvodu, než by si představovali. Teploty totiž v jižanském státě klesly až na osmnáct stupňů Celsia pod nulou.

Za běžných okolností v únoru panuje v Texasu mírná zima – dny bývají teplé a noci studené. Maximální teploty se standardně pohybují mezi čtrnácti a čtyřiadvaceti stupni Celsia, nejnižší mezi minus třemi a třinácti. Sníh pravidelně zdobí pouze vrcholy pohoří Guadalupe na západě státu a suché slunné počasí si lidé užívají na různých společenských akcích, mimo jiné každoročních texaských rodeích.

Tentokrát zůstaly miliony Texasanů zabarikádovány ve svých domovech bez tepla a pitné vody. Desítky lidí zemřely kvůli podchlazení či otravě oxidem uhelnatým, když se pokoušely zahřát. Co způsobilo, že zrovna druhý největší stát USA byl mrazivým počasím zasažen o tolik krutěji než jiné jižanské státy, které jsou v únoru rovněž zvyklé na mírnou zimu?

V elektrické infrastruktuře Spojených států je Texas téměř zcela odděleným ostrovem. To má své historické opodstatnění – tamní úřady dlouho a úspěšně brojily proti propojení se zbytkem Spojených států, protože v něm viděly riziko, že jiné státy by čerpaly texaskou energii při vlastním nedostatku a v Texasu by v důsledku hrozily výpadky.

Energetická síť USA
Zdroj: NPR

Austin si také chtěl zachovat nezávislost na federální regulaci, což lze obecně zdůvodnit texaskou výjimečností a silným patriotismem. Ostatně státu se přezdívá The Lone Star State, tedy Stát osamělé hvězdy – ta zdobí vlajku Texasu a zpívá se o ní i v hymně. „Hrdost na vlastní stát je tu infekční. Nikdy jsem nebyla ve státě, kde by lidé byli hrdější než v Texasu,“ popsala pro podcast serveru FiveThirtyEight texaská redaktorka Sarah Frostensonová.

Energetické samostatnosti se Texasu podařilo dosáhnout v polovině minulého století. S infrastrukturou na východním pobřeží je propojen pouze v několika drobných bodech, stejně jako s Mexikem.

Minuty od měsíčního výpadku

Maggie Koerthová, expertka na americkou energetiku a autorka knihy Before the Lights Go Out: Conquering the Energy Crisis Before It Conquers Us (volně přeloženo Než zhasnou světla: Zdolání energetické krize, než zdolá ona nás), upozorňuje, že energetické oddělení Texasu od zbytku Spojených států sice působí zvláštně, ale není nutně špatné. Každý stát totiž má způsoby, jak reguluje vlastní energetický trh a nezávislost na zbytku USA umožnila Texasu například zaujmout vedoucí roli ve využívání větrných elektráren.

Na texaskou energetickou síť dohlíží Rada pro elektrickou spolehlivost Texasu neboli ERCOT. Instituce vznikla v 70. letech minulého století a po deregulaci v roce 2002 se stala mocným orgánem, který nyní kvůli masivním problémům během mrazů čelí kritice veřejnosti.

Laramie Whiteová z Corpus Cristi se zahřívá se svým psem v autě
Zdroj: Courtney Sacco/Reuters

ERCOT reagoval na zmiňovanou rekordní poptávku po elektřině tím, že od 15. února střídavě vypínal různé oblasti, aby nepřetížil texaskou síť. Úřad to zdůvodňoval tím, že Texas dělily minuty a vteřiny od katastrofického selhání. Síti hrozilo, že její části kvůli přetížení vyhoří a celá infrastruktura selže. Podle Bernadette Johnsonové z energetické společnosti Enverus z texaského Austinu by oprava takových škod zabrala několik měsíců.

Koerthová dodává, že elektrická infrastruktura se vyvíjela během uplynulých sta let a některé její části jsou i osmdesát let staré – což neplatí pouze pro Texas. „Máme tu starou technologii, která funguje tak trochu zázrakem, když poskytuje energii pro všechny naše potřeby 365 dní v roce,“ konstatuje.

Himl ERCOT donrvetr krucajs element

ERCOT je přesto trnem v oku mnohým Texasanům. Stěžují si na laxní přístup ke krizi, nesrozumitelnou komunikaci s veřejností či na to, že členové představenstva společnosti vůbec nežijí v Texasu. Rodiče jedenáctiletého chlapce, který pravděpodobně zemřel podchlazením, se s ním soudí o sto milionů dolarů.

Zkritizoval ho také guvernér Texasu Greg Abbott: „Když Texasané zoufale potřebovali elektřinu, ERCOT selhal ve svém poslání a nechal Texasany mrznout v jejich domovech bez energie. Vedení ujišťovalo, že texaská infrastruktura je připravená na mrazy, ale byly to zničující lži,“ prohlásil s tím, že stát hodlá ERCOT vyšetřovat.

Faktem je, že texaské úřady měly čas se na možnou tuhou zimu připravit a dostaly v minulosti rovněž důrazná varování. Před deseti lety zasáhl Spojené státy blizard, jenž s sebou do Texasu přinesl téměř totožné podmínky: dodavatelé energií střídavě vypínali různé oblasti, aby uspokojili poptávku, Houston se ocitl pod pokrývkou sněhu a problémy byly i s dodávkami pitné vody.

Kvůli mrazům obyvatelé Texasu neměli přístup k pitné vodě
Zdroj: Adrees Latif/Reuters

V důsledku tohoto selhání federální regulační úřad připravil studii, která měla pomoci Texasu obrnit tamní energetickou infrastrukturu vůči zimě. Například zazimování padesáti tisíc plynových vrtů by Austin přišlo na 1,75 miliardy dolarů, odhadovala studie. Zpráva federálních regulátorů také zmiňovala, že již dříve slibované zazimování nebylo adekvátní, což vedlo k rozsáhlým selháním a energetickým výpadkům.

Dobrovolné zazimování

Ani po blizardu z roku 2011 se ale připravenost texaské infrastruktury na možnou další podobnou událost nezlepšovala. Normy nařizující energetickým společnostem uchovávat větší rezervy pro případ nouze nebo lepší přípravu na zimu v republikány kontrolovaném státním parlamentu opakovaně padaly pod stůl.

„Je potřeba se soustředit na ochranu lidí, nikoliv zisků. Místo jakékoliv regulace jsme se dočkali nevymahatelných pokynů, které energetické společnosti v honbě za ziskem převážně ignorovaly,“ říká Tom Smith, bývalý ředitel texaské advokátní kanceláře Public Citizen, která se zaměřuje na ochranu spotřebitelů.

O neefektivnosti texaské reakce na mrazy v roce 2011 svědčí také výrok Dana Woodfina, jednoho z ředitelů ERCOTu, který potvrdil, že neexistují požadavky pro zazimování infrastruktury: „Nejsou povinné, jde o pokyny na bázi dobrovolnosti.“ Woodfin také přiznal, že částečná příprava na mrazy nebyla dostatečná.

Kvůli mrazu se musely evakuovat také želvy
Zdroj: Ed Caum/Reuters

Energetické miliony pro guvernéra

Nedostatek vůle se na raritní mrazy v Texasu připravit nepochybně pramenil také ze silné pozice tamních energetických společností.

Fosilní paliva hrají v texaském energetickém mixu prim, byť stát i díky neregulovanému trhu patří k průkopníkům například ve stavbě větrných elektráren. Je to ale zemní plyn, který je pro texaskou infrastrukturu zásadní a na nějž se spoléhají například nemocnice, vysvětluje houstonský environmentální inženýr Daniel Cohan. „Krize zasáhla samotné systémy, které nám zajišťují energie. Máme tu spoustu plynových elektráren, kterým se ale nedostávalo plynu, aby mohly produkovat elektřinu,“ doplňuje.

I přesto guvernér Greg Abbott, jeho náměstek Dan Patrick, ale třeba i Abbottův předchůdce Rick Perry shazují vinu za výpadky elektřiny právě na obnovitelné zdroje, konkrétně zmrzlé turbíny větrných elektráren, a takzvaný Nový zelený úděl, tedy energetiku postavenou na obnovitelných zdrojích. Jak ale upozorňuje Cohan, rezoluce o zeleném údělu nezískala v americkém Senátu jediný hlas a neexistující politiku nelze vinit z texaského selhání.

Večeře při svíčkách v zamrzlém Texasu
Zdroj: Ricardo B. Brazziell/Reuters

Důvody pro argumenty současného guvernéra lze vysledovat při pohledu na financování jeho politických kampaní. Abbott za šest let vedení Texasu nashromáždil na darech 153 milionů dolarů. U sto dvou milionů lze dle amerického institutu, který sleduje finance politiků, určit dárce podle ekonomického sektoru. A právě firmy z oblasti energetiky Abbotta podporují vůbec nejvíce – guvernérovi darovaly 26 milionů dolarů.

Podle demokratických oponentů tedy Abbott nese díl viny. „Jako by podezřelý z vraždy vinil svou pravou ruku,“ prohlásil texaský poslanec James Talarico. Republikánský guvernér později svou kritiku na adresu solárních a větrných elektráren zmírnil a uznal, že výpadek postihl všechny zdroje elektřiny.

Jen ti silní přežijí

Abbott není jediným politikem, který kvůli svým činům či výrokům čelí hněvu texaské veřejnosti. Tamní obyvatele popudil přední republikánský senátor Ted Cruz, který s rodinou během mrazů odcestoval na dovolenou do Mexika. Čelil za to kritice opozice i svých straníků a do Texasu se vrátil. Za chybu se omlouval s tím, že chtěl být dobrým otcem.

Starosta městečka Colorado City Tim Boyd Texasanům na Facebooku vzkázal, že jim nikdo nic nedluží a místní úřady nejsou zodpovědné za pomoc obyvatelům během těžkých časů. „Plavejte, nebo se utopte, je to vaše volba,“ napsal. „Jen ti silní přežijí a slabí zahynou. Bůh nám dal prostředky, abychom si poradili. Bohužel je to zásluha naší socialistické vlády, která krmí lidi tím, že hrstka bude pracovat a zbytek se spolehne na pomoc,“ uvedl nyní již bývalý starosta, který posléze rezignoval s tím, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

Středisko Armády spásy
Zdroj: Shelby Tauber/Reuters

Mrazy v Texasu ale vyvolaly také soucit a solidaritu. Progresivní kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová, jež je trnem v oku mnohým republikánům, zorganizovala sbírku, v níž na pomoc Texasu vybrala téměř pět milionů dolarů. Finanční pomoc poskytla také nadace prince Harryho a Meghan Markleové, přislíbil ji texaský herec Matthew McConaughey a ve svém okolí pomáhají třeba restaurace rozvozem jídel.

Bidenova administrativa už označila mrazy v Texasu za „velkou katastrofu“, čímž uvolnila další federální pomoc.

Napojení Texasu na zbytek USA může pomoci

Podobně jako po roce 2011 budou texaské i federální úřady hledat viníky a zkoumat, jak podobné situaci příště předejít. Texaští zákonodárci vyslechnou vedení ERCOTu či Železniční komisi, která ve státě zodpovídá za plynovody. „Zákonodárci si musí uvědomit, že zde nešlo jen o selhání elektrického systému, ale systému energetického,“ zdůrazňuje Cohan z Rice University s tím, že je potřeba věnovat pozornost oběma oblastem.

Vybudování odolnosti texaské infrastruktury podle environmentálního inženýra politikaření nepomáhá. „Vítr i slunce jsou proměnlivé, náš výzkum ale ukazuje, že mix těchto zdrojů, nejlépe z různých částí země, jen zřídka neposkytuje dostatek energie,“ nastiňuje. Právě v propojení Texasu se zbytkem USA vidí klíč k překonání většiny podobných krizí – hurikánů, požárů či vln veder.

Ledovka způsobovala dopravní nehody
Zdroj: Reuters/Neuveden

Energetická poradkyně Alison Silversteinová zdůrazňuje, že odvětví se na podobné extrémní počasí musí připravit, protože k němu dochází čím dál častěji. Vědci debatují o tom, jestli v současných mrazech v Texasu hraje roli klimatická změna. „Vědu už nemůžeme ignorovat, musíme ji přijmout a chytře přistoupit k řešení klimatické změny,“ tvrdí například energetický poradce Doug Lewin.

Maggie Koerthová je zdrženlivější, vliv klimatické změny na tuhou zimu v Texasu je prý hypotéza, ale vědci o ní stále diskutují. „Uplynulé dny nejsou nutně předpovědí budoucnosti a toho, že se podobné věci budou dít pravidelně,“ říká.

„Houston zažívá pětkrát méně mrazivých nocí, než tomu bylo v 70. letech. Nejchladnější týden v roce je průměrně o sedm stupňů Fahrenheita (3,9 stupně Celsia) teplejší, než býval v 70. letech. Naše zimy a zimní noci se oteplují rychleji než naše léta,“ připouští Cohan. Zdůrazňuje ale, že vlna mrazů, která nyní jih Spojených států zasáhla, je abnormální a nelze říct, že by souvisela s klimatickou změnou.