V Libanonu vyměnili vyšetřovatele výbuchu v Bejrútu, případ se vrací na začátek

Vyšetřování loňského obřího výbuchu v libanonském Bejrútu má nového šéfa. Původní hlavní vyšetřující soudce tragédii spojoval s nedbalostí vrcholných politiků a obvinil premiéra v demisi a tři bývalé ministry. Tento týden byl odvolán a libanonské úřady už jmenovaly jeho nástupce. Víc než šest měsíců po výbuchu je vyšetřování znovu na začátku.

Loňský čtvrtý srpnový den změnil Bejrút k nepoznání. Při největším nejaderném výbuchu v dějinách srovnal ilegálně skladovaný dusičnan amonný bejrútský přístav se zemí. Zabil dvě stě lidí, dalších šest tisíc zranil a zničil celé obytné čtvrti. 

Dosavadní hlavní vyšetřovatel, soudce Fádí Saván, obvinil z nedbalosti premiéra v demisi Hasana Dijába a tři jeho ministry. Podle obviněných tím však překročil nepsané zákony. Někteří politici tvrdí, že Saván nemá právo obvinit tak vysoké vládní činitele a viní ho také z porušení ústavy.

Obvinění odmítli vypovídat a na jejich podnět ve čtvrtek kasační soud Savána z případu odvolal. Dle oficiálního verdiktu byl zaujatý, protože i jemu výbuch poničil dům. Od té doby proti tomuto kroku v Bejrútu protestují příbuzní obětí. 

Libanonská vláda sice podala šest dní po explozi demisi, u moci ale přechodně zůstala, protože se zatím nepodařilo sestavit nový kabinet. Vláda odpovědnost odmítá. Obvinění mířila na exministry veřejných prací a dopravy a také na bývalého ministra financí, pod nějž spadala celní správa, která roky s nebezpečně uloženým ledkem nic nedělala.

Podle libanonské tradice je post předsedy vlády rezervován příslušníkovi sunnitské komunity. Tři ministři, které Saván také obvinil, náleží ke stranám blízkým šíitskému hnutí Hizballáh, které Evropská unie i Spojené státy označují za teroristickou organizaci.

Nový vyšetřovatel ještě musí nominaci přijmout

V pátek byl vyšetřováním výbuchu v bejrútském přístavu jmenován soudce Tárik Bítár, napsal libanonský list L'Orient Le Jour (OLJ). Do funkce ho navrhla úřadující ministryně spravedlnosti Marie-Claude Nadžmová a úřad prokurátora nominaci přijal. „Tento soudce je důvěryhodný,“ citoval OLJ svůj zdroj. Bítár ještě musí jmenování přijmout.

Podle libanonského listu začne vyšetřování od začátku, byť od výbuchu uplynulo víc než půl roku. Mezi příbuznými obětí převládá skepse, že někdy bude případ nezávisle vyšetřen, protože v Libanonu panuje po desetiletí kultura beztrestnosti.