Pandemie ve světě: Slovenská vláda zamítla nákup ruské vakcíny, v Rakousku opět přibývá nakažených

Události: Slovensku pomůžou zdravotníci ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Slovenská vláda po negativním postoji jedné z koaličních stran odmítla záměr premiéra Igora Matoviče nakoupit ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V. Ruský preparát, který nemá svolení unijní lékové agentury, už používá Maďarsko. V Rakousku dva týdny po uvolnění opatření zahrnujícím například návrat dětí do škol či otevření muzeí a kadeřnictví významně roste počet nakažených, v porovnání s minulým týdnem až o pětinu.

Slovenský premiér Igor Matovič navrhl využití ruské vakcíny na základě doporučení odborníků. Koaliční strana Za ľudí však během čtvrtečního zasedání vlády odmítla o nákupu 160 tisíc dávek ruského preparátu jednat.

„Velmi mě mrzí, že koaliční partner řekl, že na Slovensku se nebudeme o vakcíně Sputnik V ani bavit. Místo hledání řešení jsme dnes bohužel upřednostnili politiku,“ uvedl na tiskové konferenci Matovič.

Podle něj byl návrh vládního usnesení napsán tak, že by bylo možné Sputnik V podat až v okamžiku, kdy by jeho použití schválil slovenský lékový ústav nebo Evropská agentura pro léčivé prostředky.

I když se Slovenskou daří očkovat v porovnání s ostatními unijními zeměmi nadprůměrně rychle, epidemická situace se v zemi nelepší. V přetížených nemocnicích leží 3900 lidí, Bratislava proto požádala o pomoc ze zahraničí.

Rakousko už ve středu nabídlo své armádní zdravotníky, kteří loni pomáhali na Slovensku se zajištěním plošného testování obyvatel. Polsko zase oznámilo, že je připraveno vyčlenit pro slovenské pacienty na jednotkách intenzivní péče až 200 lůžek. Připraveno pomoci je také Maďarsko.

Problémy hlásí také plně vytížená krematoria. Příbuzní čekají na zpopelnění ostatků zesnulých i tři týdny. V posledním měsíci loňska v pětimilionové zemi pod Tatrami zemřelo na covid 1382 lidí, v lednu pak již 2461 osob a do poloviny února dalších 1583 pacientů. V přírůstku úmrtí po nákaze koronavirem v přepočtu na obyvatele se Slovensko v uplynulých dnech dostalo podle portálu ourworldindata.org na první místo na světě.

V Rakousku po rozvolnění rostou počty nakažených

V Rakousku se dva týdny po uvolnění protiepidemické uzávěry prudce zvyšují denní nárůsty počtu případů koronavirové infekce. Za posledních 24 hodin jich devítimilionová země eviduje 1967, zemřelo dalších 22 nakažených. Na západě země se šíří jihoafrická varianta koronaviru, na východě britská.

V minulých týdnech Rakousko evidovalo přes tisíc případů nákazy denně. Ještě v úterý jich hlásilo 1427, ve středu už 1735. Oproti minulým týdnům je nyní nových případů o téměř 20 procent více. Země přitom minulé pondělí po šesti týdnech plošné uzávěry otevřela obchody, muzea, knihovny, kadeřnictví či kosmetické salony a do škol se mohla vrátit část dětí.

Jenom ve středu bylo v Rakousku provedeno 274 347 testů na koronavirus, takže pozitivních je 0,72 procenta vzorků. Vysoký počet testovaných souvisí i s tím, že v Rakousku se masivně testuje v podnicích i školách. Negativní test musí lidé předkládat před návštěvou kadeřníka, v kosmetickém či masážním salonu. Testy na koronavirus zdarma nabízejí i lékárny.

Zpravodaj Jan Šmíd k situaci ve francouzských nemocnicích (zdroj: ČT24)

Nemocnice ve Francii jsou v krizovém režimu

Nemocnice ve Francii začaly kvůli výskytu nakažlivějších variant koronaviru pracovat v krizovém režimu. Ruší se tak plánované operace a řada oddělení se transformuje pro pacienty s covidem-19. „V současné době je v nemocnicích 26 tisíc pacientů s koronavirem, tento stav je stejný asi měsíc. Loni během vrcholu epidemie bylo hospitalizovaných 32 tisíc lidí. Situace tedy zatím není katastrofální, ale vláda předvídá, co by se mohlo stát, a proto zavádí preventivní opatření,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Významná ohniska nákazy jsou nyní ve Francii dvě. Na východě země ve městě Mety se objevila jihoafrická varianta viru. Za poslední tři dny zde přibylo na čtyři stovky nakažených. „Velice intenzivně se zde testuje, probíhá rozbor odpadních vod. Mění se také vakcinační plán a zdravotníci z této oblasti by měli být očkováni prioritně,“ říká Šmíd s tím, že místní činitelé požadují zpřísnění opatření, vláda však zatím nereagovala.

Druhým ohniskem je severofrancouzské přístavní město Dunkerk, podle Šmída se sem britská varianta, která byla potvrzena u pěti stovek lidí, dostala velice snadno z druhého břehu Lamanšského kanálu. I zde se masově testuje a přísnější opatření se během tohoto týdne neočekávají. „Jsou zde prázdniny a děti nechodí do školy, což by mohlo situaci zlepšit. Na druhou stranu se hodně cestuje, rodiny se navštěvují, a to je velké riziko,“ upozornil na možné zhoršení situace zpravodaj.

Také Francie se potýká s nedostatkem vakcín, i když se zpožděný vakcinační plán do značné míry nyní podařilo dohnat. Očkovány byly v zemi tři miliony lidí, z toho jeden milion už dostal obě dávky vakcíny.