Hongkongští prvňáčci se budou učit respektu k Pekingu. Starší děti o tom, jaká nemají práva

Události: Peking utahuje šrouby v hongkongských školách (zdroj: ČT24)

Hongkong zavádí výuku zákona o státní bezpečnosti na základních školách. Kritici to považují za další příklon ke komunistické diktatuře. Peking prosadil zákon loni, aby umlčel prodemokratické protesty.

Varování před rozvracením státu dostanou děti v Hongkongu už v první třídě základních škol. V šesti letech se naučí respektovat hymnu a dozvědí se, jak čínská armáda chrání Hongkong. Státní bezpečnost se začlení do zeměpisu nebo biologie. „Pojďme se učit o státní bezpečnosti! Staň se zodpovědným občanem dodržujícím zákon!“ vyzývá vláda Zvláštní administrativní oblasti Čínské lidové republiky Hongkong.

Starší děti se budou učit o limitech hongkongských práv a svobod. Školy zabrání studentům a učitelům v politické činnosti a vyřadí knihy považované za nebezpečné. Podezřelé chování mají hlásit policii.

Rychlost takzvané normalizace v Hongkongu mnohé zaskočila. Vláda nepoužívá zákon o státní bezpečnosti jen proti aktivistům nebo politikům, ale také proti učitelům, novinářům či akademikům.

Peking nechce svobodně myslící učitele

Do protestů, které v roce 2019 na dlouhé měsíce ochromily Hongkong, se zapojily tisíce studentů vysokých i středních a základních škol. Děti zažívaly policejní zásahy a zatýkání. Násilí pobouřilo a mobilizovalo velkou část společnosti. „Snažíme se, aby zatkli a zranili co nejmíň dětí. Nejsou v tom samy, stojíme za nimi,“ ubezpečoval před dvěma lety člen dobrovolnické skupiny Chraňte děti přezdívaný strýček Wong.

Bývalý učitel Raymond Yeung po zásahu policejním projektilem na demonstraci skoro oslepl na jedno oko. Kvůli občanským postojům ho škola propustila. Nové osnovy podle něj ovlivní nejen myšlení příští generace, ale také učitele. „K autocenzuře už dochází. Ministerstvo školství se snaží velice tvrdě potlačit svobodně smýšlející učitele,“ líčí Yeung.

Obavy z ideologického ovlivňování dětí jsou jedním z důvodů vlny emigrace, kterou zákon o státní bezpečnosti spustil.