V Myanmaru přituhuje. Policie zasáhla proti protestům střelbou do vzduchu, zadržela nejméně 27 lidí

Protesty proti převratu v Myanmaru pokračují, policie nasadila vodní děla (zdroj: EBU/Min Thein Ko/KogyiTun/ČTK)

Myanmarská policie v úterý zadržela nejméně 27 lidí, kteří ve městě Mandalaji protestovali proti nedávnému vojenskému převratu. Demonstranti vyšli znovu do ulic navzdory úřednímu zákazu shromažďování. V Mandalaji a v metropoli Neipyijto policie ve snaze rozehnat protestující použila vodní děla. Agentura Reuters z hlavního města s odvoláním na očité svědky hlásí také střelbu policistů do vzduchu. Podle OSN si zásahy policie vyžádaly mnoho zraněných.

V metropoli Neipyijto, jež předchozí junta postavila na odlehlém místě uprostřed džungle, bezpečnostní síly nejprve opakovaně zasáhly vodními děly proti menší skupince protestujících, kteří se odmítli rozejít. Později podle svědků policisté na demonstranty stříleli gumovými projektily. Ty podle jednoho z lékařů zranily nejméně tři lidi.

V Mandalaji policie ve snaze rozehnat protestující, kteří nesli vlajky donedávna vládnoucí Národní ligy pro demokracii (NLD), použila rovněž vodní děla a také slzný plyn. Lidé byli biti, popsal situaci v Mandalaji novinář z nevládní organizace Demokratický hlas Barmy (DVB) s tím, že policie zadržela i jeho, zatímco natáčel protesty.

„Podle zpráv z Neipyijta, Mandalaje a dalších měst bylo mnoho demonstrantů bezpečnostními složkami zraněno, a někteří z nich vážným způsobem,“ uvedlo místní zastoupení OSN, které označilo zásahy policie za nepřiměřené.

V největším myanmarském městě Rangúnu se protestující v úterý shromáždili poblíž sídla Národní ligy pro demokracii s transparenty „Ne diktatuře!“ a „Chceme naši vůdkyni!“. Šéfka NLD a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij byla po převratu zatčena a je v domácím vězení.

Armáda od pondělka rozšířila počet míst, kde je zakázáno shromažďování více než pěti lidí a kde platí zákaz nočního vycházení. V platnosti je nyní v Rangúnu, Mandalaji, Neipyijtu a v některých dalších městech v Kačjinském, Monském a Šanském státu a v Makwejské oblasti, napsala agentura Reuters.

Protesty v Myanmaru pokračují čtvrtým dnem

Myanmarci demonstrují už čtvrtým dnem v řadě. V předchozích dnech protestovaly po celé zemi desetisíce lidí. Podle Reuters sílí občanská neposlušnost, což se mimo jiné projevuje v nemocnicích, školách i úřadech.

Šéf myanmarské vojenské junty, generál Min Aun Hlain, v pondělí v prvním prohlášení k národu od převratu slíbil uspořádat svobodné volby a předat moc straně, která z nich vyjde vítězně. Na demonstrující však nezapůsobil, podotýká Reuters. „V boji budeme pokračovat,“ uvedl v prohlášení jeden z aktivistů, jenž zároveň vyzval k propuštění politických vězňů a „k pádu diktatury“.

Myanmarská armáda minulé pondělí provedla vojenský převrat, při kterém zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Oba politici čelí obviněním, která organizace na ochranu lidských práv označují za nepodložená. Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách. Generál Hlain, jenž se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetření. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Nový Zéland v úterý oznámil, že přerušuje s Myanmarem veškeré vojenské a politické kontakty na vysoké úrovni, a stal se tak první zemí, která se rozhodla juntu izolovat. O situaci v Myanmaru bude v pátek na mimořádném zasedání jednat Rada OSN pro lidská práva.