Twitter zablokoval učet Chameneímu. Ajatolláh vyhrožoval Trumpovi

Společnost Twitter zablokovala na své sociální síti účet íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího poté, co se na něm s výhrůžným popiskem objevila fotografie amerického exprezidenta Donalda Trumpa hrajícího golf. Informoval o tom deník The Times of Israel. V popisku nebyla sice adresná výhrůžka se jménem Trumpa, z kontextu ale bylo jasné, komu je určena.

Na fotografii, která je podle izraelského deníku fotomontáží, byl také na golfovém trávníku stín připomínající vojenské letadlo mířící přímo na Trumpa. Na obrázku, který se na síti objevil ve čtvrtek pozdě večer, byl popisek vyhrožující odplatou za rok starý americký raketový útok bezpilotního letounu na letiště v iráckém Bagdádu. Při něm Američané začátkem ledna zabili velitele íránských elitních jednotek Kásema Solejmáního. Útok nařídil Trump, podle něhož se Solejmání chystal udeřit na americké cíle.

„Pomsta je nevyhnutelná. Solejmáního vrah a muž, který to nařídil, musí čelit odvetě. Pomsta může přijít kdykoli,“ stálo v komentáři k fotografii na Chameneího twitterovém účtu, který v pátek ráno Twitter zablokoval kvůli porušení pravidel sociální sítě. Podle deníku Arab News má Chameneího úřad ještě několik dalších účtů.

Twitter už začátkem měsíce odstranil Chameneího výroky, v nichž íránský nejvyšší duchovní označil za nedůvěryhodné vakcíny proti covidu-19 vyvinuté ve Spojených státech a Spojeném království. Zdůvodnil to tím, že předkládané informace jsou zavádějící.

Tento měsíc zablokoval Twitter účet i Trumpovi, a to kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem“. Americký exprezident čelil kritice, že důrazně neodsoudil násilné vniknutí svých příznivců do budovy amerického parlamentu z šestého ledna, které si vyžádalo pět obětí. Na výtržnostech má přitom Trump svůj podíl, protože své příznivce k pochodu k parlamentu vyzval a zopakoval přitom svá nepodložená tvrzení o podvodech v listopadových prezidentských volbách, které prohrál.