USA zvyšují tlak na Nord Stream 2. Uvalily sankce na ruské plavidlo, které staví potrubí

Spojené státy uvalily sankce na ruské plavidlo Fortuna, které pomáhá budovat plynovod Nord Stream 2, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Využily sankčního zákona namířeného proti nepřátelům USA, uvedlo ministerstvo financí. Washington, který se sám chce prosadit na evropském trhu se svým zemním plynem, zvyšuje tlak na pozastavení celého projektu v den, kdy je naposledy celý den v úřadu americký prezident Donald Trump.

Ministerstvo uvedlo, že sankce se dotknou plavidla Fortuna, které pokládá potrubí do moře, a jeho majitele, ruskou firmu KVT-RUS. Podle německého bulvárního deníku Bild se z prací na Nord Streamu 2 stáhla německá stavební a inženýrská skupina Bilfinger.

List uvedl, že firmu k tomu přiměly právě obavy z možných amerických sankcí namířených proti společnostem, které se na výstavbě plynovodu podílejí. Podle Bildu o tom Bilfinger před nedávnem informoval jak USA, tak i dceřinou společnost Gazpromu Nord Stream 2 AG.

Nord Stream 2 má zdvojnásobit kapacitu současného plynovodu Nord Stream na 110 miliard metrů krychlových ročně. Jeho hlavním investorem je ruský plynárenský gigant Gazprom, který už ve svém prospektu, v němž nabízí prodej eurobondů, připustil pozastavení nebo ukončení projektu „za mimořádných okolností, včetně politického tlaku“.

Plynovod, který se stal předmětem sporu mezi Moskvou a Washingtonem, je přitom podle jeho informací z 94 procent hotov. Spojené státy tvrdí, že projekt zvýší ruský ekonomický a politický vliv na Evropu. Moskva a Berlín uvádějí, že jde o komerční projekt.

Zvolený prezident Joe Biden se v minulosti postavil proti Nord Streamu 2. Německo, které zemní plyn potřebuje, protože se vzdává jaderných a uhelných elektráren, vyjádřilo už v pondělí nad krokem Washingtonu politování.