Při násilnostech v súdánském Dárfúru zemřelo 130 lidí, včetně žen a dětí

Při násilnostech mezi příslušníky různých etnických skupin přišlo na západě Súdánu o život až 130 lidí. V pondělí o tom informovaly agentury. Pozůstalí již začali s pohřby obětí. Střety v Dárfúru začaly v sobotu po ubodání jednoho muže k smrti.

Úřady ve snaze situaci zklidnit vyhlásily v Dárfúru zákaz vycházení a vláda vyslala na místo delegaci, aby incidenty vyšetřila. V pondělí ale na jihu Dárfúru vypukly spory znovu a vyžádaly si dalších 47 mrtvých. Shořelo také několik domů.

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres vyzval súdánské úřady, aby „vyvinuly veškeré úsilí k uklidnění situace, ukončení bojů, obnovení veřejného pořádku a zákona a zajištění bezpečnosti obyvatelstva,“ cituje jeho mluvčího agentura AFP.

Dárfúr byl dějištěm násilí od roku 2003. Uprchly kvůli němu z domovů miliony lidí a navzdory mírovému procesu v této části Súdánu trvá napětí. Necelé tři týdny před sobotním propuknutím násilí předali členové mírových sil OSN po 13 letech Chartúmu bezpečnostní odpovědnost za Dárfúr. 

Mezi mrtvými jsou i ženy a děti

Mezi 130 oběťmi nejnovějšího násilí jsou i příslušníci ozbrojených sil, ženy a děti, zraněných je podle agentur až 190 lidí. Vláda na místo vyslala posily. 

Dárfúrský konflikt začal za vlády prezidenta Umara Bašíra, který byl v roce 2019 sesazen a za válečné zločiny ho chce stíhat Mezinárodní trestní soud. V oblasti se zhruba devíti miliony obyvatel žijí příslušníci až osmi desítek kmenů.

V roce 2003 vypukly boje mezi vládními vojáky a povstaleckými skupinami. Nepřežilo je na 300 tisíc lidí a více než dva miliony odešly z domovů. Oblast řídí od uzavření mírové smlouvy v roce 2011 oblastní rada. Podepsáno bylo několik mírových dohod, jedna z nich loni. Skupina, která stála v čele odboje proti Bašírovi, nyní vyzvala dočasnou vládu, aby zakročila proti „ozbrojeným skupinám, které terorizují civilisty“.