V Súdánu vznikne nová přechodná vláda, vojenská rada se domluvila s opozicí na sdílení moci

Přechodná vláda dovede Súdán k předčasným volbám (zdroj: ČT24)

V Súdánu vznikne nová přechodná vláda, která dovede zemi k předčasným volbám. Dohodla se na tom tamní vojenská rada se zástupci protestujících obyvatel a opozičních stran. Vznikne také dočasná rada země, kde společně zasednou vojáci a civilisté. Krátce poté začaly v ulicích oslavovat tisíce lidí. Dohoda má ukončit měsíc protestů a tvrdých zásahů armády, které mají už desítky obětí. Chaos v zemi vypukl po svržení autoritářského vůdce Umara Bašíra.

Jednání obou stran byla na mrtvém bodě od 3. června, kdy armáda násilně rozehnala pokojný protest. Podle zdravotníků bylo při potlačení demonstrací od té doby zabito více než sto lidí, úřady naopak uvádějí, že o život přišlo 62 osob, včetně tří příslušníků bezpečnostních složek.

Obě strany, které v uplynulých dvou dnech jednaly v Chartúmu, se domluvily na založení svrchované rady, uvedl zprostředkovatel Africké unie (AU).

Tento jedenáctičlenný orgán, který by měl fungovat tři roky či o něco déle, bude tvořit pět zástupců protestního hnutí a pět vojáků. Jedenáctým členem má být civilista, na němž se strany shodnou. Předsedat radě budou střídavě civilisté a představitelé armády. Prvních 21 měsíců bude předsedou voják a po něm převezme řízení civilista.

Dohoda naznačuje velký ústupek prodemokratických sil, které původně chtěly, aby svrchovanou radu tvořili jen civilisté. Nicméně na druhou stranu jim zároveň zajišťuje splnění jiných požadavků. Týkají se toho, že vůdci protestů vyberou členy nezávislé vlády expertů, a transparentního a nezávislého vyšetření násilí z uplynulých týdnů.

Súdánci slaví dohodu o vzniku přechodné vlády
Zdroj: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

Parlament zatím nebude

Vytvoření zákonodárného sboru bylo odloženo. Opoziční aliance měla původně mít ve 300členném přechodném parlamentu dvě třetiny křesel a zbytek další politické strany.

Civilní opozice však v pátek vyjádřila naději, že nynější dohoda otevře cestu ke zřízení institucí a přechodné vlády a bude začátkem nové éry. Podobné stanovisko zaujal také zástupce šéfa přechodné vojenské rady Mohamed Hamdan Dagalo, podle kterého dohoda „nikoho nevylučuje“. „Děkujeme africkým a etiopským vyjednavačům za jejich snahu a trpělivost,“ dodal Dagalo.