Turci demonstrují za autonomii Bosporské univerzity. Odmítají rektora jmenovaného Erdoganem

Události: Protesty v Turecku (zdroj: ČT24)

V Turecku pokračují protesty studentů a učitelů proti novému rektorovi prestižní Bosporské univerzity v Istanbulu. Do funkce ho jmenoval prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho kritici to vnímají jako další erozi akademické svobody. Turecké bezpečnostní složky tvrdí, že demonstrace nebudou tolerovat.

Zpráva o jmenování nového rektora prezidentem se v médiích roznesla na začátku ledna. Bosporská univerzita si dosud zachovávala velkou míru svobody a pověst liberální instituce, která je otevřena všem. Mnozí studenti se teď obávají, že s tím je konec. 

„Chceme svobodné volby vedení univerzit. To je věc, o které nemíníme vyjednávat a která nám dodává energii vytrvat,“ rozčiluje se jeden ze studentů. Prezidentem jmenovaný rektor Melih Bulu dříve kandidoval do parlamentu za vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Podle kritiků je jeho jedinou kvalifikací loajalita k vedení země. Bulu je od vojenského puče v Turecku v roce 1980 prvním rektorem, kterého nevybralo vedení univerzity, napsala s odkazem na členy pedagogického sboru agentura Reuters.

Proti demonstrantům zasáhla policie

První z protestů násilím rozehnala policie. Po následných raziích, které spíše připomínaly zátahy proti teroristům, skončily desítky mladých lidí ve vazbě. „Nikdo nám neřekl, proč nás zadrželi. Po dvou a půl hodinách nám sdělili, že jsme se provinili účastí na protestu,“ tvrdí jeden z demonstrantů.

K protestům se přidalo několik dalších univerzit. Na té Bosporské se do nich zapojili téměř všichni akademici. „Tato situace studentům a nám akademikům dala šanci být vzorem pro celou společnost,“ řekla socioložka z instituce Aydan Gülerceová.

Univerzity v Turecku jsou dlouhodobě pod tlakem. Čistky po pokusu o puč před pěti lety podle mezinárodních srovnání poškodily kvalitu vzdělávání a zemi poslaly na chvost žebříčku akademické svobody.