Dav násilníků v Kongresu není Amerika, říká americký velvyslanec v Česku

Události komentáře: Rozhovor s americkým velvyslancem v České republice Stephenem B. Kingem (zdroj: ČT24)

Násilný vpád demonstrantů do Kongresu byl hloupý, nebezpečný, tragický a americké hodnoty nereprezentuje. V exkluzivním rozhovoru pro Události, komentáře to prohlásil končící americký velvyslanec v ČR Stephen King. Interview s ním vedl Martin Řezníček.

Počínání davu „násilníků“ dal do konfrontace s českými vojáky-hrdiny, kteří obětovali v zahraničí své životy, aby bránili právo ostatních být svobodní a užívat si demokratického způsobu života. „Vzdali se svých zítřků, abychom my mohli dnes žít, to jsou hrdinové,“ prohlásil na adresu českých vojáků. 

Právě tito hrdinové byli podle něj uraženi vandaly, kteří vnikli do Kongresu. Velvyslanec hluboce lituje obrázků, které jejich počínání zachycují, a věří, že všichni budou stíhání v souladu s právem. „Ale tohle nejsme my, tohle není Amerika,“ akcentuje.  

Dodal, že poté co bezpečnostní složky zadržely nebo vytlačily tyto výtržníky, vrátila se demokracie. „Demokracie nakonec fungovala a zvítězila,“ řekl k tomu, že Kongres v jednání vedeném viceprezidentem Mikem Pencem potvrdil volební vítězství Joea Bidena. Podle ambasadora tak nakonec zvítězila slušnost, demokracie a ústavní právo.

King řekl, že byl sice do své funkce nominován republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, ale zastupuje a koná v zájmu všech občanů USA. Dění v Kapitolu s republikány nijak nespojuje.

Vztahy se zlepšily, bilancuje King

Současné americko-české vztahy považuje vevyslanec za mnohem lepší než před necelými čtyřmi lety, kdy se ujal funkce. Zmínil například, že navázal vztah s klíčovými lídry v Česku a že nastalo prohloubení hospodářských vztahů.

Hovořil také o vzájemném přátelství obou zemí, které trvá přes sto let a prohlubuje se. „Přátelé si pomáhají, my chráníme vás, vy  chráníte nás“. Hospodářskou prosperitu pak označil za „lepidlo“, které tuto „stoličku“ partnerství drží pohromadě. 

Zmínil také svojí účast na třech repatriačních aktech těl českých vojáků a vojaček, kteří přišli v zahraničí o život. Dvakrát v roce 2017 a jednou v roce 2020. Řekl, že „vyměnili své zítřky za naše dnešky“. Nic podle něho nevyjadřuje americko-české přátelství lépe než tohle. Tyto okamžiky považuje za nejtěžší za svého působení v Česku. 

Svou diplomatickou misi v Praze King ukončí 19. ledna – den před inaugurací nového amerického prezidenta Joea Bidena. 

  • Stephen B. King byl jako velvyslanec USA v České republice schválen americkým Senátem 5. října 2017.
  • Jako podnikatel vybudoval a později prodal firmu na výrobu chemikálií a založil také rodinný investiční podnik. V letech 2007–2017 vedl republikánskou stranu ve Wisconsinu.
  • Na začátku své profesní dráhy King vyšetřoval porušování občanských práv ve Federálním úřadě pro vyšetřování (FBI), pracoval pro americký senátní stálý podvýbor pro vyšetřování. Sloužil také jako zvláštní poradce amerického ministra zemědělství, jeho agendou byl styk úřadu a zemědělských výborů ve Sněmovně a v Senátu.
  • Stephen King je v pořadí devátým ambasadorem USA v Česku. Úřadu se ujal v prosinci roku 2017 po právníkovi Andrewovi Schapirovi.
  • Zdroj: Velvyslanectví USA v ČR, ČTK