Belgie bude soudit deset lidí za útoky v bruselském metru a na letišti Zaventem

Kvůli teroristickým útokům v Bruselu z března 2016 stane před belgickým porotním soudem deset obviněných. Vůči třem dalším bude trestní řízení zastaveno, oznámila podle agentury DPA belgická prokuratura. Datum zahájení procesu stanoveno zatím nebylo.

Islamisté zabili při útocích z 22. března 2016 na bruselském letišti a v metru 32 lidí a mnoho dalších zranili. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Podle agentury AP utrpělo fyzické či duševní trauma na devět set lidí.

Prokuratura žádala, aby všech 13 obviněných stanulo před trestním porotním soudem, který v Belgii rozhoduje o nejzávažnějších zločinech. Viní je z trestných činů atentátu a pokusu o atentát spojený s terorismem, jakož i ze členství v teroristické skupině.

Mezi desítkou obviněných je i jediný známý přeživší pachatel atentátů v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam, který byl zatčen pouhé čtyři dny před útoky v Bruselu.

Útoky ve Francii a Belgii provedla buňka Islámského státu, jejímž členem byl i Abdeslam. Belgický soud rodilého Bruselana už dříve odsoudil k 20 letům vězení za přestřelku před jeho zatčením, při níž byli zraněni tři policisté.

Před soudem stane i Mohamed Abrini, který na bruselském letišti Zaventem tlačil vozík s kufrem plným výbušnin. Poté, co nálož selhala, místo opustil a uprchl. Zatčen byl v dubnu 2016.