Demokratka Pelosiová obhájila funkci předsedkyně Sněmovny reprezentantů

Ve Washingtonu se poprvé v novém složení po volbách sešel Kongres. Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty potvrdila ve funkci předsedkyně političku Demokratické strany Nancy Pelosiovou. O většině v Senátu rozhodne až úterní druhé kolo voleb v Georgii.

Podle světových agentur byla Pelosiová zvolena „těsnou“ většinou. V hlasování obdržela 216 hlasů, kandidát Republikánské strany Kevin McCarthy pak 209 hlasů. Pro Pelosiovou nehlasovalo pět zákonodárců z Demokratické strany. Osmdesátiletá Pelosiová stojí v čele Sněmovny reprezentantů od ledna 2019, komoru vedla také v letech 2007 až 2011.

Americké sdělovací prostředky poukazují na to, že se 117. Kongres schází k prvnímu zasedání v atmosféře politické nestability. Demokraté si sice po volbách udrželi ve Sněmovně většinu, ale tu nejtěsnější, jakou měla jedna z politických stran za minulé dvě desetiletí – mají 222 křesel, zatímco republikáni 212.

V Senátu složilo přísahu 32 zvolených senátorů do rukou předsedy a viceprezidenta Mikea Pence. Všichni přítomní měli roušky a přísahu skládali kvůli restrikcím v párech.

V Senátu zatím zůstává poměr sil ve prospěch republikánů, ale v úterý to mohou změnit dvoje volby v Georgii. Demokraté by mohli situaci zvrátit jedině ziskem obou mandátů a pak by rozhodujícím hlasem v Senátu byl hlas zvolené viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Skupina senátorů chce napadnout volby

Kongres má ve středu stvrdit výsledek prezidentských voleb, ale skupina republikánských senátorů to odmítá učinit a chce požádat o audit v některých státech. Prezident Donald Trump a část republikánů trvají na tom, že volby provázely rozsáhlé podvody. Zatím se jim to ale u soudů nepodařilo dokázat. Zvolený prezident Joe Biden má složit přísahu 20. ledna.

Vůdce nynější senátní většiny Mitch McConnell na nedělní senátní schůzi upozornil na politické neshody. „Je mezi námi mnoho závažných sporů v otázkách politického soupeření, smrtící pandemie a nepřátel ve světě. Existuje ale také mnoho důvodů k naději, řekl bych, že rok 2021 už vypadá radostně,“ řekl McConnell a zmínil se například o už započatém očkování proti covidu-19.

Vůdce sněmovní demokratické většiny Steny Hoyer se vyjádřil v podobném duchu, když řekl, že doufá, že nový Kongres otočí stránku za stranickým soupeřením a „zahájí novou kapitolu spolupráce demokratů s republikány“.