V lednu přijede do Wu-chanu inspekce WHO. Místní nevěří, že covid pochází právě odsud

Události: Do Číny přijede expertní tým WHO. Více než rok po rozšíření nákazy (zdroj: ČT24)

Rok po vypuknutí pandemie jsou trhy a diskotéky v čínském Wu-chanu znovu plné lidí. V lednu přijede do jedenáctimilionové aglomerace mezinárodní tým expertů, kteří zde mají vyšetřovat původ viru. Až dosud čínské úřady přítomnost zahraničních vyšetřovatelů odmítaly.

Virus SARS-CoV-2 se poprvé přenesl na člověka zřejmě na wu-chanském trhu s masem a mořskými plody. Úřady loni 31. prosince informovaly o 27 případech zápalu plic mezi prodavači a zákazníky. Následující den se trh uzavřel a postupně byl obehnán vysokou zdí, za kterou téměř rok nikdo nesměl.

Ve městě spojovaném s nemocí, na kterou celosvětově zemřelo přes 1,5 milionu lidí, ale už zase pulsuje život. „Jediné, co teď chci, je užívat si. Nikdy nevíte, kdy to může znovu skončit,“ říká místní obyvatelka Čang Čchiung.

Noční kluby ve Wu-chanu jsou znovu plné lidí
Zdroj: Reuters/Aly Song

Netopýři, želvy a žáby opět na pultech stánků

Prodej rybího, želvího, netopýřího nebo žabího masa ve městě se po 76 dnech zákazu vycházení zcela obnovil. Úřady údajně více dohlíží na hygienické podmínky.

Souběžně s tím spustily kampaň, ve které usilovně tvrdí, že virus vznikl spíše v zahraničí. „Jsem si jistá, že přišel odjinud. Vím, že chřipka řádila ještě před epidemií ve Spojených státech,“ tvrdí prodejkyně Li Jin-chua.

Komunistická strana odměňuje hrdiny boje s pandemií. Jméno Li Wen-lianga, který loni v listopadu na nový virus upozornil mezi prvními, ale nikde nezaznělo. Čtyřiatřicetiletý lékař se později nakazil od svých pacientů a za nejasných okolností zemřel. Vláda tvrdí, že nemá co skrývat.

Experti z desítky zemí

Tento týden dala vláda svolení k příjezdu týmu inspektorů z WHO, kteří mají v Číně zjistit, kde a jak se nový koronavirus poprvé přenesl na člověka. Jednou ze zastávek desetičlenného týmu, do kterého nominovaly své zástupce Dánsko, Velká Británie, Nizozemsko, Austrálie, Rusko, Vietnam, Německo, USA, Katar a Japonsko, bude i samotný Wu-chan.

„Čím více se toho dozvíme o tom, jak k infekci došlo, tím lépe můžeme zareagovat,“ věří německý epidemiolog Fabian Leendertz, který bude také členem týmu.

Mise vědců v Číně zůstane zhruba pět týdnů. Už teď ale čelí kritice. Například americký prezident Donald Trump ji podezřívá z přílišné náklonnosti k Číně.

Krizový expert Světové zdravotnické organizace Michael Ryan však zdůraznil, že tým nebude pod dozorem čínských úřadů. „Bude to tým WHO složený z mezinárodně uznávaných expertů, kteří budou spolupracovat s čínskými kolegy, ale nebudou pod dohledem čínských představitelů,“ ujistil. Podle Ryana se mise nejdříve zastaví z diplomatických a zdvořilostních důvodů v Pekingu.