Trump upevnil v závěru mandátu tvrdý postoj k Číně. Na čtrnáct jejích činitelů uvalil sankce

Horizont ČT24: USA uvalily sankce vůči čínským představitelům (zdroj: ČT24)

Spojené státy uvalily finanční sankce a cestovní zákazy na čtrnáct čínských činitelů. Všichni prý sehráli roli při nedávném odvolání čtyř prodemokratických zákonodárců z hongkongského parlamentu. Krok je podle agentury Reuters další snahou prezidenta Donalda Trumpa upevnit před odchodem z funkce tvrdý postoj USA vůči Číně a tím i zúžit manévrovací prostor nastupující hlavy státu Joea Bidena.

Sankce míří na místopředsedy jednoho z nejvlivnějších výborů čínského legislativního sboru. „Neutuchající útoky Pekingu na hongkongský demokratický proces vyprázdnily Legislativní radu, čímž z ní udělaly jen loutkový orgán bez smysluplné opozice,“ uvedl ve vyjádření šéf americké diplomacie Mike Pompeo.

Oznámené sankce zakazují 14 čínským činitelům cesty do USA a zmrazí veškerý jejich majetek ve Spojených státech. Američané a americké společnosti s nimi rovněž nesmějí obchodovat.

Hongkongská vláda nakloněná Číně v listopadu zbavila funkce čtyři opoziční zákonodárce s odvoláním na bezpečnostní zákon, který nedávno Peking zavedl ve své poloautonomní provincii přes lokální i mezinárodní protesty i přes slib, že bude respektovat odlišný politický systém Hongkongu.

Ze sboru následně na protest odstoupili i všichni zbylí opoziční zákonodárci, kteří se hlásí k hnutí, jež od loňska pořádá v provincii masivní protesty proti pekingské vládě.

Trumpova administrativa již dříve uvalila podobné sankce na správkyni Hongkongu Carrie Lamovou, bývalé a současné šéfy hongkongské policie a na další vysoce postavené činitele, kteří podle USA sehráli roli v omezování prodemokratických hlasů v Hongkongu.

Sankce na vysoké představitele čínského režimu dopadají v době, kdy se ve Spojených státech připravuje střídání v Bílém domě. Joe Biden by tak nastoupil v období mimořádně napjatých vztahů s asijskou velmocí. Bidenovo vítězství je pro Peking menším ze dvou zel. Čína doufá, že zaujme předvídatelnější přístup k diplomacii. Očekává ale spíš změnu stylu než podstaty. Rivalita bude pokračovat.

Trumpova administrativa posunula vztahy do bodu, odkud není návratu na původní úroveň. Odřízla Čínu od technologií, uvalila obchodní cla a sankce za politiku týkající se Ujgurů nebo Hongkongu, které nemůže tolerovat ani Bidenova vláda. Panují navíc obavy, že s blížícím se koncem mandátu by Trump mohl tlak na Čínu ještě vystupňovat. Hovoří se o začátku nové studené války.