Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Horizont ČT24: Zadržení Haščáka a komentář investigativce Vagoviče (zdroj: ČT24)

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.

Brit Child se stal spolumajitelem Penty v listopadu 2010. Předtím působil v Deloitte Central Europe na pozici senior-partnera. V Pentě má na starosti hlavně investice v Primabance a ve společnosti Fortuna Entertainment Group.

V bratislavském sídle Penty desítky policistů zároveň podnikly rozsáhlou razii. Penta Haščákovo obvinění i policejní zásah potvrdila a označila je za neopodstatněné. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Policie nejnovější vývoj zatím nekomentovala.

Podle zpravodaje ČT na Slovensku Petra Obrovského razie pokračovala dlouho do večera, Haščák poté strávil noc v policejní cele. Nyní se čeká na oficiální stanovisko policie, respektive prokuratury, zejména na to, jestli prokuratura navrhne vzetí Haščáka do vazby. Osmačtyřicetihodinová lhůta na zadržení by měla vypršet až ve čtvrtek.

„Vypovídá to o tom, že policie má od voleb v březnu 2020 volné ruce a troufá si i na nejvlivnější lidi v zemi,“ zhodnotil v Horizontu ČT24 investigativní novinář z webu Aktuality.sk Marek Vagovič. Myslí si, že politicky by kauza mohla uškodit už jen Robertu Ficovi. Všichni ostatní, kdo by mohli být do kauzy zapleteni, už jsou mimo politiku.

Naše skupina je stabilní, zní z firmy

„Chci ubezpečit všechny naše zaměstnance, obchodní partnery a zákazníky, že naše skupina je stabilní,“ uvedl Child. Na výkonném řízení skupiny Penta se podílejí další tři spoluvlastníci. Jsou jimi řídící partner Penta Real Estate Marek Dospiva, Jozef Oravkin, jenž je zodpovědný za Privatbank, část realitních projektů na Slovensku a za investice skupiny ve společnosti Slovalco. Posledním je Eduard Maták, který zodpovídá za investice ve zdravotnictví.

Penta je středoevropská investiční skupina, která začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna či mediální dům Vltava Labe Media. 

Studio ČT24: Petr Obrovský k zadržení Haščáka (zdroj: ČT24)

Pokračuje i policejní akce Očistec

Obrovský také připomněl, že v souvislosti se současnými kauzami se na Slovensku v posledních týdnech skloňuje i jméno bývalého premiéra Roberta Fica, stejně jako jméno bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Jsou to dle něj lidé, kteří nesou politickou odpovědnost, protože oni byli na vrcholu mocenské pyramidy v období, do kterého spadá většina obvinění.

Už v březnu začala policie rozkrývat údajnou korupční síť v justici, zadržela několik soudců a také bývalou náměstkyni ministra spravedlnosti. „Někteří z těchto lidí jsou stále ve vazbě, před několika týdny jsme byli svědky akce Očistec, kdy skončilo ve vazbě téměř celé bývalé vedení policie. Akce Očistec mimochodem pokračuje i dnes, obviněný už je i druhý policejní prezident, po Tiboru Kašparovi je to Milan Lučanský a další čelní představitelé policie a slovenské informační služby,“ vysvětlil zpravodaj. 

Policie ale vyšetřuje i údajnou korupční síť při rozdělování zemědělských dotací, ve vazbě je vlivný oligarcha napojený na stranu SMER Norbert Bödör nebo bývalý speciální prokurátor Dušan Kováčik. Seznam se rychle rozrůstá.

Podle mnohých komentátorů měla výměna vlády na současné dění významný vliv. Mnoho policistů a prokurátorů se přestalo obávat vyšetřovat mnohá podezření. „Určitě na to má vliv i to, že někteří ze zatčených se rozhodli vypovídat a spolupracovat, čímž přivádí policii na další a další stopy. Rozhodně by celá tato vlna a společenské otřesy nebyly možné, kdyby nebylo tragické události, ke které došlo před třemi lety – vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové,“ shrnul Obrovský.