V Tigraji začíná finální fáze ofenzivy etiopských vojsk, lidé trpí nedostatkem jídla a paliva

V severoetiopském regionu Tigraj, kde žije asi šest milionů lidí, dochází palivo, peníze a potraviny, uvedla OSN s tím, že situace je vážná. Region zůstává odstřižen od zbytku země a v jeho hlavním městě Mekele se bezprostředně očekává zásah vládních vojsk, jež chtějí zatknout regionální vůdce, píše agentura AP. Podle agentury Reuters etiopský premiér Abiy Ahmed uvedl, že etiopská vojska zahájí konečnou fázi ofenzivy. Několik hodin předtím vypršelo ultimátum, aby se tamní regionální síly vzdaly.

Podle zprávy OSN vydané v noci na čtvrtek dochází v regionu palivo a hotovost. Vysídleno je více než milion lidí a jídlo pro téměř 100 tisíc uprchlíků z Eritreje dojde za týden. Více než 600 tisíc osob, které se spoléhají na potravinovou pomoc, ji tento měsíc nedostalo. Silnice jsou zablokované i v Mekele, a Světový potravinový program (WFP) tak nemůže ani vyvážet jídlo ze svých tamních skladů.

Současný konflikt propukl 4. listopadu, kdy premiér Abiy Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co jeho vláda obvinila politickou stranu TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady. Informace o průběhu bojů jsou velmi nejasné a zprávy z místa těžko ověřitelné, protože v regionu je od začátku vojenské ofenzivy přerušeno telefonní a internetové spojení.

Podle Reuters již v konfliktu podle neověřených informací přišly o životy tisíce osob. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) varovala, že kroky, jež cíleně brání v doručení humanitární pomoci, porušují mezinárodní humanitární právo.

Před několika hodinami vypršelo ultimátum, které v neděli dala ústřední vláda Tigraji na složení zbraní. Ve čtvrtek premiér Abiy Ahmed oznámil, že armáda zahájí „konečnou fázi“ ofenzivy. „Lhůta 72 hodin poskytnutá zločinecké skupině TPLF, aby se mohla vzdát v míru, nyní skončila a naše kampaň za prosazení práva dospěla do své konečné fáze,“ uvedl na Twitteru. Civilisté podle něj budou ušetřeni a tisíce bojovníků TPLF se již vzdaly.

Etiopský premiér je držitelem Nobelovy ceny

Během loňského roku získal Ahmed prestižní ocenění –⁠ Nobelovu cenu za mír. Hlavně za to, že se předloni vzdal sporného území a po dvaceti letech ukončil válku s Eritreou, při které zemřelo na 80 tisíc lidí. Proti vládním vojskům nyní stojí na 250 tisíc dobře vycvičených ozbrojenců.

Tigrajci byli do roku 2018 hlavní politickou silou v zemi. Čtyřiačtyřicetiletého premiéra, který za rok a půl ve funkci provedl řadu liberálních reforem, neuznávají. Konflikt se vyhrotil poté, co vláda kvůli koronavirové epidemii odložila letošní parlamentní volby.

Etiopský premiér získal ve světě věhlas i díky tomu, že v zemi krátce po nástupu do funkce zrušil výjimečný stav, propustil z vězení desetitisíce disidentů a zrušil cenzuru. Jenže teď se množí zprávy o stovkách vojáky zavražděných civilistů. Úřady v oblasti blokují telefonní i internetové spojení, takže se počty mrtvých nedají nezávisle ověřit.

Horizont ČT24: Etiopský premiér Abiy Ahmed (zdroj: ČT24)