V Hongkongu stíhají exposlance, kteří v parlamentu protestovali páchnoucí tekutinou

Hongkongská policie zadržela tři bývalé opoziční poslance, kteří v květnu a červnu letošního roku přerušili jednání parlamentu hozením láhve s páchnoucí tekutinou. Někdejší poslanci Ted Hui, Ray Chan a Eddie Chu potvrdili zatčení na svých facebookových stránkách. Policie uvedla, že trojice byla obviněna z použití škodlivých látek s cílem provokovat, ublížit a způsobit duševní újmu jiným osobám. Všichni tři exposlanci byli později propuštěni na kauci.

Láhev s páchnoucí tekutinou prodemokratičtí poslanci přinesli do parlamentu ve dnech, kdy se projednával návrh zákona, který hanobení čínské hymny kvalifikuje jako trestný čin. Zákon, který je podle kritiků zásahem do svobody vyjadřování a omezením výsad občanů Hongkongu, nakonec parlament schválil.

Při protestu proti zákonu o hymně v červnu přešel zákonodárce Ray Chan do popředí jednacího sálu s nápisem „Vražedný režim smrdí deset tisíc let“. Lahev s tekutinou měl schovanou v papírovém lampionu, a když se ho ostraha pokusila zastavit, upustil jej na zem. Jeho i kolegu, který ho doprovázel, z jednací síně vyvedla ostraha. Na místo následně dorazila i policie a hasiči.

V květnu se podobným způsobem opoziční poslanec Ted Hui rozběhl proti předsedovi zákonodárného sboru a hodil na něj lahev naplněnou hnědou vodou s hnijícími rostlinami. Tekutina se z lahve vylila a v místnosti se začal šířit silný, odporný zápach.

„Co se stalo s naším právním státem, s principem jedné země, dvou systémů, s hongkongskými hodnotami, že jsou tak prohnilé?“ uvedl tehdy Ted Hui.

Všichni opoziční poslanci rezignovali

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Zadržení tří představitelů opozice přichází poté, co minulý týden rezignovali na své funkce všichni opoziční poslanci na protest proti vyloučení čtyř svých kolegů z parlamentu. Ti podle úřadů ohrožovali národní bezpečnost.