Slovensko rozvolňuje režim, Rakousko naopak zpřísňuje

Slovensko od pondělí zmírní stávající opatření, která mají bránit šíření koronaviru. V omezeném režimu budou moci otevřít pro veřejnost divadla, kina, kostely, fitness centra i plovárny, obnoví se nižší hokejová a fotbalová soutěž. Naopak rakouská vláda se kvůli nepříznivé epidemické situaci chystá zpřísnit režim, omezí se sdružování lidí, zavřou školy a nákupní centra.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Na Slovensku se změnil trend v nárůstu počtu případů nákazy koronavirem. V pětimilionové zemi pod Tatrami začaly klesat z maximálních hodnot přesahujících i více než tři tisíce nových případů denně. Tamní vláda se proto rozhodla uvolnit epidemický režim, o změnách informoval premiér Igor Matovič.

Otevřou se některá veřejná místa. Kapacita divadel, kin a kostelů ale bude moci být naplněna jen z poloviny. Pro fitness centra a plovárny bude platit limit maximálního počtu šesti lidí. Utkání nižší hokejové a fotbalové ligy budou bez diváků; vybrané nejvyšší profesionální soutěže získaly výjimky ze zákazu konání hromadných akcí již před dřívějším zpřísněním karanténních opatření.

Slovenská vláda dříve v tomto týdnu kvůli koronavirové krizi prodloužila do 29. prosince nouzový stav. V platnosti zůstane zákaz shromažďování více než šesti lidí. Naopak země již nebude obyvatele bez negativního výsledku testu na koronavirus omezovat ve volném pohybu. V zemi je nadále až na výjimky zakázáno i pořádání hromadných akcí a většina žáků a studentů přešla na distanční formu výuky. Restaurace nesmějí obsluhovat zákazníky ve svých vnitřních prostorech a pro lidi platí povinnost nosit roušku rovněž venku.

Rakousko přistupuje k přísnějším restrikcím

Důvodem ke zpřísnění opatření v Rakousku je skutečnost, že dosavadní restrikce společenských akcí i gastronomie, které vláda přijala před deseti dny, nepřinesly kýžené snížení denních přírůstků nakažených ani počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. Zdravotnickému systému proto hrozí kolaps. Ve čtvrtek ohlásily úřady v bezmála devítimilionovém Rakousku rekordních 9262 případů koronavirové infekce.

Všechny školy mají být uzavřeny a přejdou na dálkovou výuku, v provozu zůstanou patrně pouze školky. Vláda se podle médií rovněž usnesla, že zavře nákupní centra, přičemž o uzavření dalších obchodů se údajně nadále vedou diskuse.

Zavřít budou muset také některé služby, jako jsou kosmetické či masážní salony. O kadeřnictvích se stále jedná. Omezeny budou i společenské kontakty – lidé se nebudou smět stýkat se členy další domácnosti jako doposud, nýbrž už jen s jednou další osobou.

Dotčená odvětví budou moci žádat od státu kompenzaci ve výši 80 procent obratu v porovnání s minulým rokem.

V Itálii, Německu a Švédsku hlásí rekordní přírůstky

V Itálii za uplynulý den přibylo přes 40 tisíc lidí nakažených koronavirem, což je nové maximum. Čtvrtina nových případů je z Lombardie, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. Podle italských médií se vláda chystá rozšířit počet takzvaných červených zón, v nichž platí nejpřísnější pravidla, a nově by mezi nimi měly být regiony Toskánsko a Kampánie.

V Německu přibylo za čtvrtek rekordních 23 542 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 218 úmrtí, uvedl berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Německá vláda tak vzhedem k aktuálnímu vývoji prozatím neplánuje uvolnit karanténní opatření.

Ředitel RKI Lothar Wieler ve čtvrtek vyjádřil obavu, že počet úmrtí lidí s koronavirem a vážně nemocných v Německu dále poroste a lze očekávat naplnění kapacity některých nemocnic. Je podle něj také pravděpodobné, že v některých částech země se nákaza začne šířit nekontrolovaně.

Rekordní přírůstek hlasí i Švédové. Za poslední den tam přibylo 5990 potvrzených případů. Situace ve Švédsku je nejhorší ze zemí severní Evropy. 

Tamní vláda se rozhodla s šířením koronaviru bojovat jiným způsobem než většina zemí světa. Kabinet se snaží situaci zvládnout bez plošných uzávěr, zákazů a příkazů, vydává doporučení a spoléhá především na zodpovědnost občanů. Část opatření ale je závazných. Například od 20. listopadu se nebude smět po 22. hodině podávat v restauracích, hospodách a barech alkohol.

Tisková konference k aktuální epidemiologické situaci 13. listopadu (zdroj: ČT24)

Polsko, Francie a Rumunsko

V Polsku za poslední den přibylo 24 051 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 419 úmrtí, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. O den dříve to bylo 22 683 nových případů. Údaje nicméně nejsou rekordní, uvedl zpravodajský server Onet s tím, že dosud nejvyšší denní přírůstek případů byl 7. listopadu, kdy činil 27 875 a 445 úmrtí.

Francie si připomíná pětileté výročí teroristických útoků v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí. Premiér Jean Castex u národního stadionu vzdal hold zemřelým, v metropoli platí přísná bezpečnostní opatření. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA. Vzpomínkové akce se kvůli epidemii covidu-19 konají jen v malém počtu lidí.

Rumunská policie využívá koronavirové uzávěry a zatýká hledané zločince, kteří jsou nuceni trávit čas ve svých domovech. V důsledku restrikcí přijatých ve většině států Evropy se mnoho předních rumunských kriminálních živlů dočasně vrátilo domů ze zemí, kde žili a provozovali trestnou činnost.

Rumunská policie proto využívá příležitosti a provádí rozsáhlé razie, během nichž se snaží pochytat velkou část z těch, kteří dosud byli mimo její dosah, řekl zdroj ze speciální prokuratury pro závažnou trestnou činnost (DIICOT). Zahájeny byly ve středu, tedy v den, kdy v zemi začal platit noční zákaz vycházení.

Rumunská média píší o stovkách zátahů, které cílily zejména na pašeráky drog, obchodníky s lidmi nebo bílým masem, ale také vyděrače, lidi zabývající se praním peněz, neplatiče daní či kybernetické zločince.