Ztichlá Paříž si připomíná oběti teroristického útoku z roku 2015

Francie si připomíná pětileté výročí teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Premiér Jean Castex v doprovodu pařížské starostky Anne Hildagové vzdal na několika místech ve městě hold zemřelým. V Paříži platí přísná bezpečnostní opatření, vzpomínkové akce se kvůli epidemii covidu-19 konají jen v malém počtu lidí.

Sebevražední atentátníci a střelci zabili 13. listopadu 2015 v sérii koordinovaných útoků na různých místech Paříže na 130 lidí a stovky dalších zranili.

Premiér Castex na výraz úcty k zemřelým položil věnec u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde útok začal během mezistátního zápasu Francie proti Německu. Další útoky mířily na kavárny, restaurace a koncertní sál Bataclan, který je v pátek podle agentury Reuters pod přísným policejním dohledem. Před pěti lety zde zahynulo osm desítek lidí.

„Bylo tam obrovské napětí, nebylo jasné, jestli někteří teroristé nejsou ještě někde venku,“ vzpomíná na pět let staré dění u Bataclanu zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, který v době útoku pracoval pro Český rozhlas. „Když jsem se dostal blíž, policisté, kteří tam hlídkovali, se k nám v našem zájmu chovali poměrně nevybíravě. Přímo k Bataclanu se dojít nedalo, zamířil jsem proto do postranní ulice, kde nakládali ty, kteří přišli o život. To mi vyrazilo dech, bylo to hrozné.“

„Druhý den jsem chodil po místech, kde došlo k útokům. V oknech restaurací byly ještě kulky, lidé pokládali květiny. Co bylo unikátní, bylo to neuvěřitelné ticho,“ dodává Šmíd.

Pařížská starostka Anne Hidalgová a francouzský premiér Jean Castex položili věnce také u kavárny La Bonne Biere
Zdroj: Christophe Archambault/Reuters

Po roce 2015 vzrostla úloha francouzských zpravodajských služeb, kterým se podařilo asi dvacítce velkých útoků zabránit. K dvaceti dalším ale došlo. „Je smutné, že ani po pěti letech se nic nezměnilo, Francie je stále terčem útoků, navzdory všem opatřením, která od té doby vláda přijala. Útoky nepřestávají, mění se jen taktika. Útok v Bataclanu byl organizovaný, v posledních letech to jsou spíš útoky osamělých vlků,“ poukazuje zpravodaj.

K několika útokům došlo ve Francii i během posledních týdnů. Útok nožem nedaleko bývalé redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži si začátkem září vyžádal čtyři zraněné. V polovině října uřízl hlavu učiteli Samuelu Patymu pravděpodobný čečenský islamista. Čin měl být odplatou za to, že učitel při občanské výchově ukázal žákům karikatury proroka Mohameda. Na konci minulého měsíce zabil útočník tři lidi u kostela v jihofrancouzském Nice. V zemi platí nejvyšší stupeň teroristického ohrožení.

Připomínka obětí střelby u pařížského baru Le Carillon
Zdroj: Christophe Archambault/Reuters

„Čelíme dvojitému nebezpečí: zvnějšku od lidí vysílaných z ciziny a vážnému vnitřnímu nebezpečí od lidí, kteří jsou mezi námi, od našeho vnitřního nepřítele. Tyto hrozby jsou na vzestupu,“ řekl ministr vnitra Gerald Darmanin v rádiu Franceinfo.

Ve francouzských vězeních si navíc desítky islamistů odpykávají tresty za zapojení do bojů v cizině. Jak s nimi úřady naloží po jejich propuštění, je zatím nejisté.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd: I po pěti letech dochází ve Francii k útokům (zdroj: ČT24)