Výsledek voleb je podle médií definitivní: Biden porazil Trumpa na volitele 306 ku 232

Američtí mediální analytici spočítali, že výsledky prezidentských voleb již není možné otočit v žádném ze států. Jako poslední přisoudili Georgii Joeu Bidenovi a Severní Karolínu Donaldu Trumpovi. Demokratický vyzyvatel tak získal 306 volitelů, republikánský prezident jen 232. K vítězství ve volbách poblahopřála demokratickému kandidátovi už i Čína. Stávající prezident trvá na tom, že zvítězil v Pensylvánii a Georgii.

Biden vyhrál v Georgii velmi těsně a hlasy se tam přepočítávají. Také v Arizoně obdržel jen asi o 0,3 procenta hlasů víc. Vyhrál tak ale v tradiční baště republikánů, což se podle CNN podařilo demokratickému prezidentskému kandidátovi teprve podruhé za sedm desítek let. Naposledy tam z demokratů vyhrál Bill Clinton v roce 1996.

I přesto, že podle amerických médií je Bidenovo vítězství jasné, prezident Trump výsledky prezidentských voleb uznat odmítá a opakovaně napadá hodnověrnost hlasování. Na Twitteru zopakoval tvrzení, že vyhrál v Georgii a Pensylvánii, kde ale projekcí zvítězil jeho vyzyvatel.

„Celý proces je velmi nefér a nesmyslný. Všichni vědí, že jsme vyhráli,“ napsal například směrem k Georgii a zkritizoval její „takzvané republikánské“ vedení. Sociální síť upozornila, že dle projekcí ve státě uspěl Biden.

Zatímco v Georgii v pátek kvůli těsnému výsledku začalo ruční přepočítávání hlasů nařízené republikánským státním tajemníkem, v Pensylvánii k přepočtu nedojde. Tamní soudy navíc odmítly hned několik žalob podaných Trumpovou kampaní ve snaze zneplatnit tisíce hlasů.

Trumpův tým podal řadu žalob, z nichž některé další čekají na projednání. Důkazy o podvodech zatím dosavadní prezident žádné nepředložil. Žalobu podala Trumpova kampaň i v Arizoně. Právní experti ale tvrdí, že stížnosti v podstatě nemají šanci na změnu volebního výsledku.

Trumpovi potomci se ohledně uznání porážky neshodnou

Zatímco Trumpovi synové Donald Trump mladší a Eric Trump stojí v čele tažení za zpochybnění volebních výsledků, Trumpova dcera a poradkyně Ivanka naopak hledá způsob, jak otci zachránit pověst, uvedla CNN s odkazem na nejmenované zdroje.

Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner by preferovali, kdyby Trump uznal prohru už příští týden po dokončení přepočtu hlasů v Georgii 20. listopadu. Manželé se tak zasazují o promyšlenější přístup. Pár se domnívá, že právní bitvy výsledek voleb nezmění, ale souhlasí, aby pokračovaly právní pře i přepočítávání hlasů s cílem zajistit integritu při budoucích volbách, a zároveň chtějí působit citlivě vůči Trumpovi, napsala CNN.

Trumpová se prý svého otce zeptala, zda mu stojí za to poškodit vlastní odkaz a potenciálně ohrozit svou značku neuznáním porážky. Zdroj CNN uvedl, že v soukromí prezidentova dcera na situaci pohlíží realisticky a zároveň ví, že její budoucnost více než kdy jindy závisí na budoucnosti jejího otce, a proto musí k záležitosti přistupovat citlivě.

Obama: Někteří republikáni podkopávají demokracii

Bývalý americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro televizi CBS uvedl, že vysoce postavení republikáni podkopávají americkou demokracii, když podporují Trumpova nepodložená tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech. Joe Biden podle Obamy „jasně vyhrál“ letošní souboj o Bílý dům.

Trumpovo tvrzení o volebních podvodech je podle Obamy motivováno zejména tím, že „prezident nerad prohrává“. Obama uvedl, že za znepokojující považuje zejména počínání republikánů, kteří prezidentovu hru hrají, ačkoliv jasně znají souvislosti. „Je to další krok zpochybňující nejen nastupující Bidenovu administrativu, nýbrž demokracii obecně, a to je nebezpečná cesta,“ uvedl exprezident.

Podle Obamy postoj některých republikánů podkopává demokracii i novou administrativu (zdroj: ČT24)

Obamovi 17. listopadu vyjde první díl jeho pamětí s názvem Země zaslíbená (A Promised Land), v němž pojednává o začátcích své politické kariéry a cestě přes Senát až k prvním rokům svého prezidentství.

V pamětech Obama tvrdí, že za vzestupem Trumpa stojí jeho podněcování strachu z černošského prezidenta. „Bylo to, jako kdyby má pouhá přítomnost v Bílém domě vyvolala hlubokou úzkost, pocit, že byl narušen přirozený řád,“ napsal Obama podle CNN. „Milionům Američanů vyděšených černochem v Bílém domě slíbil (Trump) elixír na jejich rasovou úzkost,“ uvedl exprezident.

Ve čtvrtek demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a lídr demokratické senátní menšiny Chuck Schumer vyzvali republikány, aby „přijali skutečnost“ Bidenova vítězství.

Gratulace z Pekingu

I když výsledek hlasování na základě svých projekcí oznámila americká média už o víkendu, Čína s gratulací Bidenovi dosud vyčkávala.

„Respektujeme volbu amerického lidu. Blahopřejeme Joeu Bidenovi a (jeho budoucí viceprezidentce) Kamale Harrisové,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin. „Chápeme, že o výsledku hlasování se rozhodne na základě amerických zákonů,“ dodal s odkazem na možné soudní pře. S gratulací Bidenovi stále vyčkává Rusko.