Německo trápí nedostatek vody, přesto se plánuje stavba obřího umělého jezera

Horizont ČT24: Německo bojuje se suchem. Snižují se hladiny řek i jezer (zdroj: ČT24)

Východní část Německa bojuje se suchem, které je podle mnoha odborníků jedním z důsledků změny klimatu. Vody v tocích ale ubývá paradoxně i kvůli kroku, který má klimatu pomoci – v důsledku uzavírání uhelných dolů. V Německu má také vzniknout obří umělé jezero, podle kritiků však situaci se suchem ještě zhorší.

Seddinerské jezero, které se nachází pouhých dvacet kilometrů od Berlína, pomalu vysychá. Podle místních rybářů ubývá nejen vody, ale také ryb. V posledních letech se hladina jezera každý rok snižuje v průměru o půl metru. Rybáři se obávají, že o svůj příjem z rybolovu přijdou.

Podle německých odborníků je vysychání jezera důsledkem klimatických změn, se kterými se potýká celý svět. „Je to výstražný maják klimatických změn tady v Braniborsku,“ řekl geograf Knut Kaiser. 

Spor o vznik jezera

Velké spory se momentálně vedou o nedaleký kus zdevastované krajiny po uzavřeném povrchovém dole u Chotěbuze. Tam má vzniknout největší umělé jezero v Německu, kde budou pláže, přístavy a hotely. Zhruba dva tisíce hektarů má být zaplaveno do šesti let. „Bude se tu jachtařit, jezdit na motorových člunech a samozřejmě koupat,“ řekl vedoucí projektu Cottbuser Ostsee Stefan Korb.  

Projekt má však i řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tato velká stavba problém s nedostatkem vody v okolí ještě zhorší. „Máme podezření, že jde o náklady. Zatopení je pro majitele levnější než rekultivace,“ uvedl René Schuster ze Zelené ligy Chotěbuz. 

Řeka Spréva, která protéká i německým hlavním městem, slábne také kvůli kroku, který má pomoci klimatu. Téměř polovinu jejího přítoku tvořila podzemní voda, čerpaná z povrchových dolů, které se však postupně uzavírají. Německo se bez elektřiny z uhlí chce obejít do roku 2038.