Během konfliktu na severu Etiopie už zemřely stovky vojáků. Vláda popřela, že by zemi hrozil chaos

Konflikt v etiopském severním státě Tigraj, kam ústřední vláda minulý týden vyslala armádu, si už vyžádal životy několika stovek vojáků. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na armádní zdroj. Etiopský premiér Abiy Ahmed však popřel, že by Etiopii hrozil chaos. Vedení Tigraje dříve podle serveru BBC vyzvalo Africkou unii, aby do konfliktu zasáhla, a odvrátila tak hrozbu, že se země propadne do občanské války.

Armádní představitel ze sousedního státu Amhara agentuře Reuters sdělil, že v rámci tigrajských jednotek je už pět set padlých. Také etiopská armáda podle dalších tří zdrojů agentury už přišla o stovky vojáků.

„Strach, že v Etiopii propukne chaos, je neopodstatněný a je výsledkem nedostatečného pochopení našeho kontextu,“ napsal premiér na Twitteru v reakci na obavy z hrozící občanské války.

Ubezpečil také, že operace brzy skončí, až se s jejich pomocí podaří ukončit „beztrestnost“ v regionu a nastolit „vládu práva“. Debretsion Gebremichael, který stojí v čele Tigraje, ale dříve uvedl, že severní region se bude bránit, dokud nebude federální vláda souhlasit s jednáními.

Armádní operace začala ve středu, kdy premiér obvinil síly TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z útoku na vojenskou základnu v Tigraji. V pátek premiér oznámil, že nálety na několika místech v okolí hlavního města Tigraje zcela zničily rakety a další těžké zbraně. Podle zdrojů Reuters v neděli v částech regionu probíhaly těžké boje.

OSN: V ohrožení je 9 milionů lidí

K rychlému uklidnění situace vyzval minulý týden generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres. OSN v sobotu varovala, že vyostření konfliktu na severu Etiopie by mohlo vyhnat z domovů až devět milionů lidí. Boje podle ní blokují dodávky potravin a brání poskytování jiné pomoci.

Znepokojení nad vývojem v zemi vyjádřil v neděli také papež František, který na Twitteru vyslovil přání, aby byl ozbrojený konflikt v Etiopii ukončen. Papež zároveň vyzval k modlitbám.

Tigrajci jsou etnikum, které tvoří asi pět procent etiopského obyvatelstva. Po dlouhá léta měli pod kontrolou etiopskou politiku. Jejich vliv se však zmenšil, když se v roce 2018 k moci dostal Abiy Ahmed z etnika Oromo a poté, co strana TPLF loni vystoupila z jeho koalice.