Volby v USA jdou do finále, zatím hlasovalo 90 milionů lidí

Události: V amerických volbách zatím odhlasovalo 90 milionů lidí (zdroj: ČT24)

Do souboje o Bílý dům zbývají dva dny. Letošní hlasování provází rekordní zájem odvolit v předstihu osobně nebo poštou. Využilo toho už 90 milionů Američanů, tedy plná třetina voličů. Důvodem jsou hlavně obavy z pandemie. Debata o korespondenčních hlasech ale přerostla v politickou bitvu. I proto, že kvůli nim se může volební drama výrazně protáhnout.

Poštovní sklad u Los Angeles, ve kterém dvě stovky pracovníků třídí hlasovací obálky, funguje od začátku října nonstop. „Množství obálek je teď zhruba o 20 tisíc kusů větší než před čtyřmi lety. Je to výrazně víc,“ popisuje registrační úředník Neal Kelley.

Státy mají různý přístup. Třeba Washington nebo Colorado přešly skoro plně na korespondenční hlasy. Většina ostatních dává lidem vybrat, kdy a jak odvolí. Menší část to umožní předčasně jen ve zvláštních případech.

Převážně korespondenční hlasování
Zdroj: ČT24

Právě nejednotný přístup může výsledky pozdržet. Některé státy začaly sčítat v předstihu, některé mohou začít až ve volební den a některé i později. To se týká hned 21 států. Důležité je jen včasné razítko ne starší než ze 3. listopadu. Třeba Pensylvánie započte všechny hlasy doručené do pátku. Nejlidnatější Kalifornie má termín až 20. listopadu.

Povolené dopočítávání hlasů
Zdroj: ČT24

Dosavadní prezident se ale obává průtahů i podvodů. „Výsledky voleb někde nebudeme znát týdny, měsíce, možná ani po roce. Možná se je nedozvíte nikdy, a to mě trápí. Budou upravené, budou zmanipulované,“ říká prezident Donald Trump.

Komisaři mají hlasy odevzdané poštou za bezpečné, republikáni před nimi ale varují. I kvůli technickým problémům z primárek, po kterých přišly stížnosti u soudů. Právě příznivci Trumpa podle průzkumů využili korespondenci podstatně míň než demokratičtí voliči.
„Pokud jste požádali o hlasovací lístek, co nejdříve jej odešlete, nezapomeňte ho dobře zalepit do obálky a podepsat na vnější straně,“ říká demokratický kandidát Joe Biden.

Kromě posílání hlasů můžou Američané v předstihu přijít i osobně. V druhém nejlidnatějším státě – Texasu – stihlo předčasně odevzdat hlas víc lidí než za celé minulé volby.

„Vzala jsem svou matku. Měla hlasovací lístek poslat poštou, ale neměla čas, tak jsem ji přivezla, aby ho odevzdala. Zvládli jsme to v pohodě, docela rychle. Nebyla ani fronta,“ popisuje Tina Rincónová. Kvůli sporům, kdy a jak odevzdat hlas, hrozil dokonce odklad hlavního volebního dne. K víkendu mělo odvoleno už 90 milionů Američanů.