Země, která „nemá covid“, slavila. KLDR ukázala nové mezikontinentální rakety

Události ČT: KLDR oslavila 75. výročí vzniku Strany práce (zdroj: ČT24)

Severní Korea slaví pětasedmdesáté výročí vzniku vládnoucí Strany práce, vůdce Kim Čong-un na oslavách v Pchjongjangu řekl, že KLDR v případě ohrožení uvede jaderné zbraně do pohotovosti. Kritice Západu a Spojených států amerických se ale tentokrát vyhnul. Soustředil se na domácí publikum, vrcholem oslav byla noční vojenská přehlídka i s novými raketami. Kim opět připomněl, že KLDR doposud neeviduje žádný případ nákazy koronavirem, což odborníci zpochybňují.

Na tradičně velkolepé severokorejské oslavě hovořil vůdce o velmi těžkém roce, zmínil tajfuny, záplavy, strádání ekonomiky kvůli sankcím, ale také koronavirus, který v KLDR podle tamních úřadů vůbec není a ani nebyl. 

Kimova slova ale zpochybňují odborníci, podle kterých si Severní Korea pravděpodobně prošla epidemií už počátkem letošního roku. I přesto, že si země věří, zavedla podle asijské zpravodajky ČT Barbory Šámalové přísná opatření. 

V souvislosti s přírodními živly, které KLDR zasáhly, mluvil Kim i o vojácích, kteří s nimi bojovali přímo v terénu. „V první řadě jsem vděčný, že všichni naši lidé jsou zdraví a v pořádku,“ řekl během oslav. 

Bez kritiky „nepřátel“

Severokorejský vůdce na rozdíl od předchozích ročníků oslav vzniku Strany práce nekritizoval západní země, dokonce ani tu, která je údajným největším nepřítelem: USA. Řekl také, že po pandemii doufá v obnovení vztahů s Jižní Koreou.

V nepřímém vzkazu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který prodělal covid-19, popřál zdraví a štěstí všem lidem na světě: „Dovolte mi využít příležitost, abych utěšil lidi na celém světě, kteří zápasí se zákeřným virem. Upřímně doufám, že si udrží zdraví, štěstí a smích.“

Kimova chlouba – nové zbraně

Přehlídka na zrekonstruovaném Kim Ir-senově náměstí podle Šámalové ukázala daleko dokonalejší produkci než v minulosti. Nové uniformy a maskování podle ní naznačily čerstvé priority textilního průmyslu strádajícího pod sankcemi.

Zlatým hřebem programu byly mezikontinetnální střely schopné nést jaderné zbraně. Pozornost zaujala nová obří raketa, která je jednou z největších na světě. Severní Korea ji doposud pravděpodobně ještě netestovala.  

Novou balistickou raketu experti označují za monstrózní a s potenciálem být jednou z nejnebezpečnějších. Washington nad ukázkou dosud neznámé zbraně neskrýval zklamání a vyzval Pchjongjang k jednání za účelem kompletního odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Severní Korea vysílala v televizi vojenskou přehlídku naposledy v roce 2017, kdy předvedla mnoho velkých mezikontinentálních raket, které byly předvedeny i v únoru 2018. Žádná mezinárodní média však nesměla přehlídku sledovat. Krátce poté následovaly Kimovy schůzky s Trumpem, od té doby režim žádné velké rakety nepředvedl.

Ukázka síly

Na výročí se pohlíží jako na jednu z mála předvídatelných událostí, při které by vůdce Kim Čong-un mohl vyslat poselství domácímu i zahraničnímu publiku. Jihokorejští představitelé předpokládali, že Kim by mohl přehlídky využít jako ukázky síly před listopadovými prezidentskými volbami v USA, když ustrnuly rozhovory o jaderném odzbrojení.

Snímky z komerčních družic už týdny zachycovaly, jak tisíce severokorejských vojáků nacvičují pochod. Na oslavy byli dříve zváni například zahraniční diplomaté. Tentokrát ale ruské velvyslanectví uvedlo, že úřady všem diplomatům doporučily, aby se co nejvíce zdrželi cestování po městě, nepřibližovali se k místu konání akce a nepořizovali fotografie ani videa.  

Čínský prezident Si Ťin-pching v blahopřání Kimovi k výročí uvedl, že má v úmyslu „bránit, konsolidovat a rozvíjet“ vztahy s KLDR.