„Velké a pozitivní sdělení,“ chválil Trump Severní Koreu za to, že z přehlídky vynechala jaderné rakety

Severní Korea oslavuje 70 let od vzniku státu. V souvislosti se slibem KLDR, že chce dosáhnout denuklearizaci Korejského poloostrova, svět ostře sledoval vojenskou přehlídku. Podle reportéra agentury AFP byly k vidění pouze střely krátkého doletu. Slavnostní průvod se tak obešel bez mezikontinentálních balistických raket. Neobvyklý prostor byl naopak věnovaný rozvoji ekonomiky.

Americký prezident Donald Trump, který se v červnu sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, postup KLDR přivítal.

„Severní Korea právě uskutečnila přehlídku k oslavě 70. výročí svého vzniku, a to bez obvyklé ukázky jaderných raket. Tématem byl mír a hospodářský rozvoj,“ napsal Trump na svém twitterovém účtu. „Je to ze strany Severní Koreje velké a pozitivní sdělení,“ dodal. Vyslovil rovněž dík Kim Čong-unovi. „Nic se nevyrovná dobrému dialogu dvou lidí, kteří se mají rádi,“ napsal. Odborníci se podle Trumpa domnívají, že KLDR vynechala jaderné rakety, aby mu ukázala své odhodlání k denuklearizaci.

Velkolepá prezentace balistických raket by byla mnohými vnímána jako provokace, napsala zpravodajská společnost BBC. Za vývoj mezikontinentálních střel, které by teoreticky mohly dopravit jadernou hlavici až na území Spojených států, směřovaly na KLDR opakovaně mezinárodní sankce.

I přes absenci nejsofistikovanějších raket označuje agentura AP nedělní průvod centrem Pchjongjangu za „obří“. Při přehlídce pochodovaly kolem diváků a hostů tisíce vojáků. Pozvaným novinářům ale nebylo dovoleno vzít si s sebou chytré telefony nebo kamery. Přehlídka byla také tentokrát rozdělena na vojenskou a velkou civilní část, při níž stál v popředí hospodářský rozvoj země.

Téměř polovina prostoru tak byla věnována „úsilí civilistů o pozvednutí ekonomiky“. Důraz na hospodářství podle agentury podtrhuje novou strategii severokorejského vůdce Kim Čong-una, který nyní upřednostňuje rozvoj ekonomiky.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová k oslavám KLDR (zdroj: ČT24)

Kim sledoval přehlídku z balkónu na ústředním náměstí v Pchjongjangu. Žádného proslovu se od něj přihlížející davy ale nedočkaly. Držel se za ruku se svým čínským hostem Li Čan-šuem, – třetím nejvyšším činitelem vládnoucí Komunistické strany Číny – a společně kynuli davům. Komunistické vedení v Pchjongjangu se v minulých měsících usilovněji snažilo o zlepšení vztahů ke svému někdejšímu spojenci Číně.

Dalším vrcholem letošních jubilejních oslav mají být po pětileté přestávce i obnovené „hromadné hry“ na největším stadiónu ve městě. Při těchto pečlivě choreograficky připravených propagandistických a zábavných představeních předvádějí tisíce představitelů program složený ze zpěvu, tance, akrobacie a rytmické gymnastiky. Podle cestovních kanceláří v Pekingu, které nabízejí zájezdy do Pchjongjangu, mají tyto hry trvat do října.

Po 70 letech nepřátelství se vztahy korejských států mírně lepší

Korejský poloostrov, který je dlouhodobě zdrojem politického napětí, rozdělila po druhé světové válce Postupimská dohoda, která stanovila demarkační linii mezi americkými a sovětskými vojsky podél 38. rovnoběžky. Dva korejské státy vznikly v roce 1948. Nejprve byla 15. srpna vyhlášena Korejská republika známa také jako Jižní Korea a 9. září komunistická Korejská lidově demokratická republika (KLDR). 

Vztahy obou zemí Korejského poloostrova se postupně zlepšují. V dubnu se korejské státy na summitu v jihokorejské části pohraniční obce Pchanmundžom dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Oznámily také, že budou usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří z roku 1953.

Kim Čong-un se stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války vkročil na jihokorejskou půdu. V červnu se také sešli v Singapuru Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump. Nyní se KLDR a Jižní Korea dohodly na uspořádání summitu svých nejvyšších představitelů, kde se bude jednat o denuklearizaci poloostrova.