Výstava přibližuje dílo ilustrátora, který nepřežil útok na redakci Charlie Hebdo

Začala výstava kontroverzního kreslíře Cabuta. Ten nepřežil atentát na redakci Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

Francouzský kreslíř a ilustrátor Jean Cabut patřil k jedné z nejvýraznějších tváří časopisu Charlie Hebdo. Před pěti lety nepřežil útok na redakci. Nyní začíná v Paříži jeho retrospektivní výstava. Její součástí je i několik kontroverzních ilustrací, které mohou vyvolat odpor radikálních islamistů.

Jean Cabut celý svůj život kreslil. Jeho vášeň ho stála život. V satirickém týdeníku Charlie Hebdo se nevyhýbal kontroverzním tématům. V redakci pod ranami atentátníků také zahynul.

350 jeho kreseb teď představuje velká výstava na pařížské radnici. Její příprava trvala pět let. Otevírá se jen dva týdny poté, co většina francouzských deníků vyzvala k podpoře svobody projevu.

„Boj za svobodu projevu bylo to nejdůležitější v jeho tvorbě, byl proti jakékoliv cenzuře, humor by neměl mít podle něj žádná omezení, žádné hranice,“ uvedl kurátor výstavy Jean Francois Pintet.

Výstava zachycuje všechny polohy tohoto výjimečného ilustrátora, který miloval zejména francouzské prezidenty, ale dělal si legraci i z náboženského fanatismu.

Obavy z možného dalšího útoku

Součástí výstavy je i karikatura, kterou použili jeho přeživší redakční kolegové na obálku speciálního čísla k atentátům v Charlie Hebdo. Tvůrci expozice se k ní ale nechtějí příliš vyjadřovat. „Nechci o tom mluvit,“ uvedl Pintet.

Důvodem mohou být obavy z možného teroristického útoku. Po novém vydání karikatur proroka Mohameda těžce zranil pákistánský imigrant dva lidi před bývalou redakcí Charlie Hebdo. Podle kolegů se tak nemuselo stát, kdyby budovu hlídali policisté. Bezpečnostní opatření před budovou radnice proto úřady raději posílily.