Evropská komise proti rasismu. Brusel chce etnickou vyváženost mezi úředníky

Evropská komise hodlá apelovat na členské země EU, aby lépe bránily rasové diskriminaci ze strany svých policejních složek. Zároveň požaduje i lepší kontrolu dodržování evropských pravidel o zákazu diskriminace. Unijní exekutiva připouští, že evropský blok má v přístupu vůči rasové diskriminaci a nesnášenlivosti stále rezervy. Komise proto mimo jiné hodlá sáhnout k nápravě ve vlastních řadách a zajistit, aby sbor unijních úředníků byl etnicky vyvážený.

„Je čas přestat jen vysvětlovat, proč musíme jednat. Je čas skutečně jednat,“ prohlásila místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Narážela na to, že unijní činitelé i evropští lídři sice dlouhodobě dávají najevo, že s rasismem je třeba bojovat, avšak v praxi se to ne vždy projevuje.

Komise vyzvala členské státy, aby účinněji předcházely možné rasové diskriminaci ze strany policie a snažily se zvýšit důvěru veřejnosti v bezpečnostní složky. V souvislosti s vlnou protestů ve Spojených státech se letos konaly demonstrace proti údajně diskriminačnímu přístupu policie také v některých evropských městech.

Komise v rámci rozsáhlého plánu pro příštích pět let chystá řadu vlastních iniciativ. Mezi prvními chce prověřit, jak členské země přistupují k dodržování směrnice o rasové rovnosti, která zakazuje jakoukoli diskriminaci na základě etnické příslušnosti. V příštím roce vypracuje hodnoticí zprávu, která by mohla posloužit při případných pozdějších řízeních proti zemím, které by pravidla porušovaly.

Zjistěte poměr etnik mezi úředníky, vyzvala evropské instituce Komise

Brusel rovněž vytvoří funkci koordinátora, jehož úkolem bude dohlížet na to, aby unijní orgány postupovaly jednotně ve všech oblastech, do nichž může rasová diskriminace zasahovat. Podle Jourové to je například bydlení, vzdělání, zaměstnanost, zdravotnictví či kultura.

Některé nevládní organizace či europoslanci vyčítají Komisi, že v boji proti rasismu sama není dostatečně aktivní. Šéfka Komise Ursula von der Leyenová se loni chopila funkce s tím, že chce dosáhnout vyváženého počtu mužů a žen, což se jí téměř podařilo. Kritici však podotýkají, že v jejím 27členném týmu jsou pouze lidé bílé barvy pleti.

Komise v této souvislosti chce, aby unijní instituce zjistily, jaký je poměr etnik mezi jejich zaměstnanci. Sama hodlá „podniknout kroky k významnému zvýšení reprezentativnosti“ kolektivu více než 30 tisíc lidí, kteří pro ni pracují.