Testy pro zaměstnance, zrušené pobyty. Podniky čekají kvůli slovenským omezením komplikace

Události ČT: Přípravy na slovenské omezení (zdroj: ČT24)

Česko-slovenské hranice se připravují na omezený režim. Bratislava od pátku zařadí Česko kvůli koronaviru mezi rizikové země, a mezi oběma státy se tak (podobně jako na jaře) podstatně ztíží cestování. Omezení se dotkne lidí cestujících oběma směry. Až na vyjímky, které slovenská vláda bude ještě upřesňovat, budou muset lidé předkládat negativní testy nebo nastoupit do karantény. Kromě obyvatel v pohraničí to působí problémy i podnikům.

Bratislava bude od pátku vyžadovat negativní test na covid-19, který nesmí být starší než 72 hodin. Alternativou bude nástup do pětidenní karantény, v jejímž rámci se člověk nechá otestovat.

Slovenský krizový štáb už v pondělí oznámil, že test ani karanténa nebudou povinné pro pendlery do vzdálenosti třiceti kilometrů od hranice, studenty, učitele, vědce, zdravotníky nebo zemědělce. Výjimky mají být podobné jako na jaře. Tehdy platily i pro lidi, kteří se starají o příbuzné, nebo na druhé straně hranice vlastní půdu. Slovenské úřady budou výjimky ještě upřesňovat.

Cestovní kanceláře očekávají rušení zájezdů

Kromě lidí, kteří jezdí na Slovensko za prací nebo za rodinou, čekají komplikace i turisty. Podle Asociace cestovních kanceláří vyrazí ročně na Slovensko až osm set tisíc lidí z Česka, zhruba polovina z nich právě s cestovní kanceláří. Letos bude podle odhadu asociace počet českých turistů na Slovensku nižší, asi o tři sta tisíc.

Největší zájem mají teď čeští turisté o hory či lázně, a to i kvůli omezením, se kterými už dřív přišlo Maďarsko. V nejbližších týdnech mělo na Slovensko s cestovními kancelářemi odjet na deset tisíc lidí. Asociace očekává, že až polovina cestu zřejmě zruší. Tuzemské ministerstvo zahraničí chce ještě vyjednávat o výjimce pro ty, kteří už mají zaplacený pobyt.

„Když se podíváte na cenovou strukturu zájezdů na Slovensko, tak většina zájezdů se pohybuje jenom málo nad hranicí ceny testu,“ podotýká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Prostor na to, abychom zákazníkům hradili testy, v těch cenách opravdu není,“ konstatuje přitom marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Nové opatření může mít vliv i na cesty Slováků do Česka, a tedy i na tuzemské hotely nebo restaurace. Zatímco v roce 2019 ze Slovenska přijelo téměř tři čtvrtě milionu lidí a stali se tak po Němcích druhou nejpočetnější skupinou návštěvníků, za první letošní pololetí to bylo jen 138 tisíc lidí.

Firmy budou muset platit třeba testy pro zaměstnance

Omezení pocítí i další podnikatelé. Slovensko je pro české firmy po Německu druhým nejdůležitějším exportním trhem.

Loni tuzemské společnosti právě na Slovensko vyvezly zboží za víc než 345 miliard korun, přičemž hodnota exportu rostla od roku 2016. Import ze Slovenska dosáhl 180 miliard.

„Firmy se s tím budou muset vyrovnat. Budou to pro ně další problémy v oblasti logistiky a také v oblasti financí, protože budou muset pravděpodobně platit testy pro své zaměstnance, které budou vysílat na Slovensko,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Omezení se odrazí v počtu nových zákazníků

S komplikacemi počítá mimo jiné česká firma vyrábějící müsli. Slovensko je pro ně nejdůležitějším exportním partnerem, a to přitom vyvážejí do víc než padesáti zemí světa.

Na Slovensku mají proto speciální desetičlenný tým a s uzavíráním zemí mají zkušenosti už z jarních měsíců, takže už vědí, co je může potkat. Jsou to hlavně logistické překážky, třeba čekání kamionů na hranicích.

„Ale obecně nás toto uzavírání hranic omezuje ani ne tak v bezprostředních obchodních záležitostech, ale spíše v rozvoji byznysu. Nemůžeme se potkávat s obchodními partnery, nemůžeme získávat nové zakázky, je to trošičku těžší, nemůžeme jezdit na veletrhy,“ dodává ředitel firmy Emco Martin Jahoda. 

Všechny tyto problémy se podle firmy mohou projevit třeba za rok tím, že počet nových zákazníků nebude tak velký, jak by mohl být.

Klíčové třicetikilometrové pásmo

Pro firmu, která vyrábí vzduchotechniku a sídlí tři kilometry od hranice, jsou zase Slováci zásadní pracovní silou – tvoří desetinu jejích zaměstnanců. Jedním z nich je Igor Dirgas. Na jaře sem do práce dva týdny nemohl. To by se mu ale teď už nemělo stát. 

„Zatím se nás to nedotkne, neboť je to v pásmu třiceti kilometrů, můžeme chodit do práce. Takže zatím žádné omezení není, ale uvidíme časem,“ podotýká Igor Dirgas, jeden ze slovenských pracovníků, kteří při jarním omezení do práce dva týdny nemohli.

„Ovládají operace na výrobcích, které běžně každý neumí, anebo obsluhují speciální stroje, takže pro nás je jejich výpadek celkem zásadní. Současně se vešli podle kritérií všichni do kategorie pendler, takže všichni ze Slovenska mohou chodit do práce,“ potvrzuje i spolumajitelka firmy Tech-Trade Pavla Zálešáková. Na jaře u nich v exportu žádný velký výpadek nenastal a neočekávají ho ani teď.