Na Slovensko Češi můžou, měli by si ale připravit roušky. Povinné jsou téměř všude

Události: Covid v okolních zemích (zdroj: ČT24)

Pravidla pro Čechy v posledních dnech zpřísnily například Belgie či Německo. Na Slovensko mohou cestovat stále bez omezení, je ale třeba mít na paměti, že v sousední zemi platí různá opatření, například nošení roušek ve všech vnitřních prostorách či omezení účasti na hromadných akcích. Níže shrnujeme, jaká pravidla na Slovensku momentálně platí.

Češi se aktuálně při příjezdu na Slovensko nemusí prokazovat negativním testem na koronavirus, protože Česko je zařazeno mezi zeměmi s nízkým rizikem nákazy. Za rizikový region je považována pouze Praha a také Kraj Vysočina, ani cestovatelé z těchto oblastí ale nemusí mít test ani nastupovat do povinné dvoutýdenní karantény.

Slovenské úřady nenařizují, ale doporučují nošení roušek všude na veřejnosti, tedy i venku. Ve všech vnitřních prostorech je nošení roušky povinné. Hygienici jmenují některé výjimky – například pro děti, sportovce, řidiče veřejné dopravy a další. Všechny je můžete nalézt zde.

Hromadných akcí se na Slovensku nesmí účastnit více než tisíc lidí v případě venkovních akcí a pět set lidí v případě akcí vnitřních. Na všech hromadných akcích si musí účastníci zakrýt ústa a nos.

Opatření platí také pro obchody a služby. Slovenské ministerstvo zdravotnictví požaduje po provozovatelích, aby u vchodu poskytli dezinfekci rukou a jednorázové rukavice, po veřejnosti pak, aby dodržovala dvoumetrové odstupy. V případě obchodů resort doporučuje jednoho nakupujícího na deset metrů čtverečních.

S výjimkou doby konzumace jídla a nápojů musí lidé nosit roušky také ve stravovacích zařízeních. Dýchací cesty musí mít zakryté také personál, který si musí dezinfikovat ruce mezi jednotlivými zákazníky. Volně dostupné nemohou být na Slovensku příbory – stolujícím je může přinést pouze obsluha. Ta musí také pravidelně dezinfikovat stoly, židle i toalety.

Rouška je povinná i v případě taxislužeb, a to pro řidiče i cestujícího. Prostory vozu, v nichž se pohybuje zákazník, se musí mezi jednotlivými klienty vydezinfikovat. Pouze v rovině doporučení slovenský zdravotnický resort nabádá k tomu, aby zákazníci seděli na zadním sedadle a prostor klienta a řidiče byl jasně oddělen. Mandatorní roušky platí také pro instruktory a klienty autoškol.

Roušky naopak nejsou vyžadované na koupalištích. Slovenské ministerstvo zdravotnictví doporučuje dvoumetrové rozestupy mezi lidmi a vyžaduje pravidelné čištění a dezinfekci, stejně jako tekuté mýdlo na toaletách. Na koupalištích a v akvaparcích také nemůže být najednou více než tisíc lidí. V posilovnách a fitness centrech musí mít roušky personál.

Podrobné informace

Podrobné informace na svém webu poskytuje slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Česká ambasáda na Slovensku také radí, jak postupovat, pokud má člověk důvodné podezření, že přišel do kontaktu s nemocným s covidem.

„Je nutné bezodkladně kontaktovat místně příslušnou pobočku Úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky nebo Policii Slovenské republiky, která předá instrukce k dalšímu postupu, zprostředkuje zajištění bezodkladného testování, případně karanténu ve státním zařízení,“ popisuje velvyslanectví.