Tusk mírní hlas EU: Řecké referendum není o setrvání v eurozóně

Brusel - Evropská unie by se měla vyvarovat dramatických poselství v případě řeckého „Ne“ v nedělním referendu. Tvrdí to šéf Evropské rady Donald Tusk, který v rozhovoru pro server Politico zároveň podotkl, že případný nesouhlas Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře.

Řecké „Ne“ podle Tuska samozřejmě omezí prostor pro jednání o finančním přežití země. „Ale chci upozornit, že po odmítavém rozhodnutí určitě nepotřebujeme žádné dramatické poselství,“ dodal. Nechal tak otevřenou možnost k obnově jednání s Aténami. Souhlasný výsledek by ale podle Tuska „otevřel novou kapitolu v jednáních, možná slibnější než předtím.“ 

„Naším hlavním cílem je udržet eurozónu jednotnou, a je naprosto jasné, že referendum není o setrvání v eurozóně. Prvním cílem je obnovit důvěru s Řeckem.“

Podle Tuska „nejde o černobílou záležitost“. Možná prý největší chybou byla hra na vzájemné obviňování z chyb mezi věřiteli a Řeckem. „Nikdo tu není svatý,“ uzavřel. 

Řecká krize
Zdroj: Federico Gambarini/ČTK/DPA

Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem i německý ministr financí Wolfgang Schäuble ale zchladili řeckou stranou oživované naděje na brzkou dohodu po nedělním referendu s tím, že si to vyžádá ještě spoustu práce. Schäubleho obliba ve vlasti je přitom kvůli nekompromisnímu postoji vůči Řecku rekordní. 

Řecký premiér Alexis Tsipras své spoluobčany znovu vyzval, aby v neděli hlasovali proti červnovému návrhu dohody ze strany věřitelů. Řekl také, že jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je jeho snížení o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad pro jeho splacení.

Pokud Řekové návrh věřitelské trojky podpoří, je ministr financí Janis Varufakis připraven rezignovat. Potvrdil to v rozhovoru pro televizi Bloomberg TV. Podle ministra je možné, že v takovém případě podá demisi celá vláda, jak už dříve naznačil premiér Alexis Tsipras.