Japonsko si připomíná 75. výročí jaderného útoku na Nagasaki. Piety se zúčastnilo pět set lidí

Japonské Nagasaki si připomnělo sedmdesát pět let od svržení atomové bomby přezdívané „Fat Man“ (Tlouštík), která na konci druhé světové války zpustošila město a zabila přes 70 tisíc civilistů. Tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Kvůli koronaviru se letošní ceremonie mohlo přitom účastnit jen pět set osob. Přeživší jaderného útoku mluvili znovu o nutnosti zákazu jaderných zbraní.

Nagasaki bylo v roce 1945 náhradním cílem, bombardér B-29 nesoucí jadernou pumu původně mířil na Kókuru. Město s vojenskými sklady ale zachránilo počasí, přes oblačnost a dým nebylo nic vidět, a tak se posádka po třech marných pokusech vydala k Nagasaki.

V tomto městě byly tehdy dva významné závody firmy Mitsubishi. Bomba s pěti kilogramy plutonia vybuchla dvě minuty po jedenácté hodině dopoledne půl kilometru nad městem, asi tři kilometry od plánovaného místa.

„Dívala jsem se z okna. Bylo krásně, slunce svítilo. Potom jsem najednou uviděla záblesk světla. Budova se zatřásla, jako by to byla loďka na rozbouřeném moři. Skrčila jsem se k zemi, vzduch byl rázem plný žlutého prachu, začala jsem se modlit,“ vzpomínala jedna z přeživších.

Jaderný útok částečně odstínily kopce, šíření požáru zabránila zástavba

Nepřesně shozená bomba i charakter krajiny kolem Nagasaki přispěly k tomu, že ačkoli byl „Tlouštík“ silnější a ničivější než hirošimský „Little Boy“ (Chlapeček), způsobil poněkud nižší škody. Tlakovou a tepelnou vlnu částečně odstínily kopce v okolí epicentra, vliv na následky měla také nepravidelná zástavba, jež zabránila šíření požáru.

Přesto bylo zhruba čtyřicet procent Nagasaki zničeno nebo vážně poškozeno. Hned po výbuchu zahynulo přes 35 tisíc lidí, další desetitisíce zemřely později. Celkový počet obětí se v Nagasaki odhaduje na 75–80 tisíc, což je přibližně třetina toho, kolik lidí zemřelo v Hirošimě. Většina obyvatel obou měst přitom podlehla komplikacím způsobeným ozářením.

„Na zkroucených nebo k zemi smetených skeletech zbrojovky Mitsubishi se dá doložit, co dokáže jaderná puma proti železu a kameni. Ale to, co provede uvolněný atom s lidským masem a kostmi, leží ukryto za zdmi dvou nemocnic v Nagasaki,“ napsal krátce po výbuchu novinář George Weller.