Běloruské úřady zrušily mítink Cichanouské, dýdžejové skončili kvůli protestsongu v policejní cele

Volební štáb hlavní soupeřky běloruského vůdce Alexandra Lukašenka Svjatlany Cichanouské musel ve čtvrtek na poslední chvíli zrušit velký mítink opozice před nedělními prezidentskými volbami. Příznivci kandidátky se ale nakonec v počtu několika tisíc přesto sešli na improvizovaném shromáždění. Dva dýdžejové byli během akce zatčeni poté, co zahráli píseň zpěváka Viktora Coje „Chci změny“ z konce 80. let.

Cichanouská musela čtvrteční mítink v minském parku zrušit poté, co její tým dostal e-mailem upozornění, že na místě se ve stejnou dobu bude slavit svátek železničního vojska.

Není to poprvé, co běloruské úřady na poslední chvíli znemožnily mítink Cichanouské. Dříve během tohoto týdne nemohla kandidátka zorganizovat shromáždění ve městech Sluck a Salihorsk, oficiálně kvůli „urgentním opravám“, které byly na místech podle úřadů třeba, napsal web stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL).

Po zrušení akce plánované na čtvrtek v Minsku se Cichanouská se svým týmem hodlala zúčastnit „jako běžní běloruští občané“ shromáždění, které místo jejího mítinku narychlo uspořádala jedna z minských čtvrtí. Cichanouská a její dvě čelní spolupracovnice, Veranika Capkalaová a Marija Kolesnikovová, se rozhodly akci navštívit každá zvlášť, ale zatímco Kolesnikovová se na ni dostala, Cichanouské a Capkalaové policie přístup zamezila, píše RFE/RL.

Dýdžejové skončili v policejní cele

Na akci se i přesto sešly tisíce podporovatelů Cichanouské. Dva dýdžejové, kteří měli na shromáždění na starosti hudbu, nečekaně pustili skladbu „Chci změny“ Viktora Coje, který v roce 1990 zahynul při dopravní nehodě. Píseň se navzdory přání autora stala v pozdních 80. letech jakousi hymnou probíhající perestrojky a v pozdějších dekádách se k ní opakovaně vracejí i různá protestní hnutí v postsovětkém prostoru.

Dýdžejové novinářům řekli, že píseň pustili schválně, protože chtějí změny a jsou připraveni na to, že se ocitnou bez práce. Nečekanou změnu hudebního programu přivítali přítomní podle webu Tut.by výkřiky „Chlapíci!“ a potleskem. Pořadatelé mezitím přivolali policii a přerušili program, zatímco dav skandoval „Ať žije Bělorusko!“ a „Chceme změny!“.

Oba dýdžějové byli zadrženi, obviněni z výtržnictví a čeká je soud. „Bojí se dokonce i mrtvého Coje,“ napsal o zadržení diskžokejů opoziční server Belorusskij partizan a dodal, že diskžokejové hit pustili zrovna během vystoupení zpěváka opěvujícího Lukašenka. 

Prezidentské volby se v Bělorusku konají v neděli. Podle pozorovatelů v nich již více než čtvrtstoletí vládnoucí Lukašenko čelí nejsilnější opozici za poslední léta. Mezinárodní pozorovatelé pravidelně kritizují tamní hlasování jako nedemokratické. Volební kampaň poznamenalo masové zatýkání i zesílené represe vůči kritikům režimu. Podle lidskoprávních organizací bylo zatčeno na 1300 odpůrců tvrdou rukou vládnoucího Lukašenka.

EK vyzývá k propuštění vězňů, Kreml ke stabilitě

Evropská komise vyzvala běloruské úřady k okamžitému osvobození všech zadržených aktivistů, obhájců lidských práv, blogerů a novinářů. Vyzvala také Minsk k zajištění základních práv a svobody slova a shromažďování a zdůraznila, že pokojné, svobodné a čestné volby mohou jen posílit svrchovanost a nezávislost Běloruska, uvedla agentura Reuters.

Evropská unie ústy šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella označila zatýkání v předvečer prezidentských voleb v Bělorusku za nepřijatelné, stejně jako omezování svobody slova a shromažďování, poznamenala agentura TASS. Ministři zahraničí Francie, Německa a Polska ve společném prohlášení podle Reuters vyjádřili „velké znepokojení“ nad vývojem v Bělorusku a vyzvali Minsk ke svobodným a čestným volbám.

Poselství do Běloruska vyslal i ruský prezident Vladimir Putin, který telefonicky hovořil se svým protějškem Alexandrem Lukašenkem. Putin podle Kremlu zdůraznil, že Rusko má zájem na zachování stability u západního souseda a na klidném průběhu voleb. Oba vůdci se podle Kremlu také ujistili, že v duchu vzájemného porozumění a spolupráce vyřeší situaci s třicítkou zadržených ruských občanů.