Lukašenko sjednotil opozici, poprvé se musí bát rozhodnutí voličů, míní komentátor Dvořák

Komentátor ČRo Dvořák: Opoziční demonstrace jsou velké, až obrovské (zdroj: ČT24)

Běloruská opozice se před nedělními prezidentskými „volbami“ semkla kolem kandidátky Svjatlany Cichanouské. Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka si za to může šestadvacet let vládnoucí Alexandr Lukašenko sám. Svými kroky opozici sjednotil, a přestože režim volby zřejmě opět zmanipuluje v jeho prospěch, musí se nyní výsledků poprvé obávat, míní Dvořák.

Běloruská opozice je v posledních měsících velmi aktivní. Lukašenkův režim sice vyřadil z voleb všechny výrazné kandidáty, opozice se ale nakonec sjednotila kolem Svjatlany Cichanouské, manželky jednoho z nich, která kandiduje místo svého uvězněného manžela.

Podporu jí vyjadřují i lidé, kteří dosud patřili spíše k mlčící většině. Na jejím nedávném mítinku se podle různých údajů sešlo osmnáct až více než šedesát tisíc lidí, což je podle komentátora českého rozhlasu Libora Dvořáka na Bělorusko opravdu hodně.

K nárůstu nespokojenosti přispělo mimo jiné bagatelizování šíření nemoci covid-19. „Podceňování koronavirové epidemie bylo velmi neopatrné, ale to není jediná věc. Proti Lukašenkovi už dnes stojí mladá část vznikající běloruské střední třídy, která už ‚baťku' Lukašenka nemůže ani cítit, a ta proti němu potáhne,“ doplnil Dvořák.

„Lukašenko svými kroky dosáhl toho, čeho nedosáhla běloruská opozice za dlouhá léta. On ji prostě sám sjednotil právě kolem Svjatlany Cichanouské, za kterou se všichni staví a půjdou za ní všichni jako jeden muž,“ konstatuje komentátor Českého rozhlasu.

Podle komentátora Lukašenko volby zfalšuje, ale Cichanouská by mohla získat třeba pětinu hlasů

Dvořák nepředpokládá, že by Cichanouská mohla volby vyhrát. „Ale že by ji ústřední volební komise nechala získat třeba dvacet, dvaadvacet nebo sedmnáct procent hlasů, to by se v téhle atmosféře stát mohlo,“ uvedl s tím, že by to bylo pro Lukašenka velmi nepříjemné.

Podle Dvořáka není pochyb o tom, že se běloruský režim drolí. „Nepozvat (pozorovatele) OBSE k takto důležitým a osudovým běloruským volbám je jasný signál toho, že ‚baťka' se opět chystá výsledky manipulovat, že nejvíc bude záležet na volebních komisích všech stupňů a že je připraven volby opět zfalšovat ve svůj prospěch,“ uzavřel komentátor s tím, že „snad poprvé za 26 let svého prezidentování se Lukašenko musí výsledku rozhodnutí svých vlastních občanů obávat“.