Místo dokumentů o Kimovi videa o životě v Pchjongjangu. Nová tvář severokorejské propagandy

Události ČT: Nová tvář severokorejské propagandy (zdroj: ČT24)

Severokorejská propaganda vstupuje do 21. století. Z kanálů určených pro zahraničí v tichosti odstraňuje dokumenty o činech vůdců a nahrazuje je moderními video blogy ze všedního života. Jde o překvapivý krok, který byl v nejuzavřenější zemi světa ještě nedávno nemyslitelný.

Moderní tváří severokorejské propagandy je Un A, mladá průvodkyně internetovou video sérií o životě v Pchjongjangu. Zatímco svět zná hlavně záběry raketových testů a vojenských přehlídek, v případě Un A jde o zprávy ze všedního života privilegovaných obyvatel Pchjongjangu. 

Dříve převažovaly v propagandě dokumenty idealizující zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Poslední dobou ale v tichosti mizí a nahrazují je video blogy. Průvodkyně v nich ukazuje ubytovnu v textilní továrně, restauraci s pizzou nebo samoobsluhu. 

I takové zprávy vyrábí a schvaluje stát. Kanály provozuje na webech v Rusku a Německu, na různých sítích už jich má několik. Zatímco dokumenty o Kimovi měly do tisíce shlédnutí, Un A má desetinásobek a na čínských sítích daleko víc.

KLDR víc sází na módu či sport

Jižní Korea nebo Japonsko mají televizení kanály, které propagují země v angličtině, ale KLDR zamrzla v 80. letech. Dosud spoléhala na rozhlasové vysílání a měsíčníky se zprávami o zemědělství a továrnách, které dnešnímu mediálnímu prostředí nemohou konkurovat.

Nová strategie ale ukazuje, že se to mění. KLDR už je i na Twitteru. Své záměry předává lidštějším tónem a nabízí i odlehčenější témata jako módu a sport.