Turecko odsoudilo v nepřítomnosti německého novináře za podporu terorismu

Události ČT: Turecko odsoudilo v nepřítomnosti německého novináře (zdroj: ČT24)

Turecký soud poslal na dva roky a devět měsíců do vězení turecko-německého novináře Denize Yücela. Shledal ho vinným z propagace terorismu. Verdikt vynesl v jeho nepřítomnosti. Yücel totiž žije v Německu a pracuje pro tamní list Die Welt. Případ vyvolal ostré spory mezi oběma zeměmi.

Obžaloba vinila Yücela z šíření terorismu v souvislosti s dvěma entitami, které za teroristické považuje. První je klerik Fethullah Gülen žijící v USA, jehož turecká vláda viní z organizace neúspěšného pokusu o puč v roce 2016. Druhým je Kurdská strana pracujících usilující o odtržení převážně Kurdy osídleného jihovýchodu země. Vinila ho také z vyvolávání nenávisti.

Yücel kvůli těmto obviněním strávil rok v turecké vazbě. V únoru 2018 byl propuštěn a na palubě německého vládního speciálu odletěl.

Yücelův případ dlouhodobě zatěžoval turecko-německé vztahy. Podle Berlína novinář listu Die Welt jen dělal svou práci a zadržován byl z politických důvodů. Prezident Recep Tayyip Erdogan o něm řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je to německý agent.

Reportér v polovině února 2017 zveřejnil článek o údajném úniku e-mailů po útoku levicových hackerů na schránku tamního ministra energetiky Berata Albayraka, který je Erdoganovým zetěm. E-maily údajně dokazovaly snahu tureckého vedení kontrolovat mediální skupiny v zemi a manipulovat veřejným míněním pomocí falešných účtů na sociálních sítích.