Jak po brexitu? Premiér Johnson představil nový imigrační systém

Události ČT: Britský premiér představil nový imigrační systém (zdroj: ČT24)

Britská vláda v pondělí představila nový imigrační systém, který začne platit od ledna příštího roku. Uchazeči o práci budou muset získat dostatek bodů. Kabinet Borise Johnsona zároveň spustil kampaň, která má v příštích šesti měsících připravit Brity i ostrovní podniky na konec přechodného období po brexitu.

Čtyři roky od referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii se Britové dozvídají, jak se jich brexit prakticky dotkne. A to ve vládní kampani, která slibuje výhody, ale upozorňuje i na změny.

Ostrované budou například muset počítat s nárůstem byrokracie při obchodování i cestování do Evropské unie. Přestane pro ně platit například evropský průkaz zdravotního pojištění.

Nebudou mít ani jistotu, jestli pro ně britští operátoři opět nezavedou poplatky za roaming, které EU zrušila. Na mezinárodních letištích a nádražích už nebudou smět využívat přednostního odbavení pro občany EU. Britové se budou muset prokázat palubním lístkem a dostatečným obnosem pro cestování.

Ostrovní šoféři budou v EU potřebovat mezinárodní průkaz. A třeba majitelé domácích zvířat si pro cestu do EU mají vyhradit nejmíň 4 měsíce na získání všech povolení.

„Co se týče strašení brexitem v míře, jak to někteří dělali, tak to se nikdy nenaplnilo. Nikdy jsem nevěřil, že se naplní. Myslím, že pro naši zemi to bude příležitost dělat věci jinak a líp,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

Britský odchod z jednotného trhu a celní unie bude mít dopad i na země sedmadvacítky. I kdyby se Londýn s Evropskou unií shodl na nové obchodní dohodě a jednání neskončila fiaskem, což nyní hrozí.

„Navrhujeme proto brexitovou rezervu ve výši pěti miliard eur. Vytvořili bychom ji ve snaze potlačit nepředvídatelné dopady,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel.

Jen do zajištění vybavení pro nový režim na hranicích investuje britská vláda přes 20 miliard korun. Ostrovní firmy bude čekat vyplňování celních formulářů pro export a import. Kvůli obavám z front u klíčového přístavu Dover vláda nakoupila obří pozemek pro tisíce kamionů. I přes protesty řady místních, kteří sice většinou hlasovali pro brexit, ale teď se bojí zhoršení životního prostředí.

Británie nabídne zdravotníkům z ciziny snazší získávání víz

Velká Británie naopak plánuje usnadnit zdravotníkům a sociálním pracovníkům z ciziny vstup na tamní pracovní trh v podobě rychlejšího i levnějšího získávání víz.  

Státní zdravotnický systém NHS, který zaměstnává více než 1,2 milionu pracovníků a zároveň stojí v čele boje proti pandemii covidu-19, se ve značné míře spoléhá právě na zaměstnance přicházející z EU i dalších zemí světa.

Kabinet britského premiéra plánuje zdravotníkům či poskytovatelům sociální péče snížit poplatky za víza, zkrátit lhůty pro vyřízení žádostí a obecně poskytne větší podporu potenciálním zaměstnancům v NHS i oblasti sociální péče. Podpoří také jednotlivé firmy poskytující zdravotnické či sociální služby.

Podle nového systému bude cizinec ucházející se o práci v Británii ve většině případů muset mít předem nabídku zaměstnání, dostatečnou kvalifikaci i znalost angličtiny.

Vláda v pondělí rovněž oznámila, že vysokoškolští studenti ze zahraničí budou moci po dokončení studií zůstat ve Velké Británii dva roky. Absolventům doktorského studia bude dovoleno zůstat tři roky.

S vytvořením formální cesty na britský pracovní trh pro nekvalifikované pracovníky nový systém nepočítá. V budoucnu nicméně mohou vzniknout zvláštní schémata pro sezonní pracovníky či zaměstnance ve specifických oborech.