Papež vyjádřil roztrpčení nad přeměnou istanbulského chrámu Hagia Sofia na mešitu

Papež František v neděli nepřímo vyjádřil roztrpčení nad přeměnou istanbulského chrámu Boží Moudrosti (Hagia Sofia), který nyní slouží jako muzeum, na mešitu. Plány na chystanou přeměnu budovy z 6. století, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, vyvolaly už při pátečním oznámení o přestavbě vlnu kritiky ze zahraničí i ze strany pravoslavné církve.

„Moje myšlenky míří do Istanbulu. Myslím na chrám Boží Moudrosti a jsem velmi roztrpčen,“ řekl nejvyšší představitel římskokatolické církve při své pravidelné modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Hagia Sofia patří k nejnavštěvovanějším památkám Turecka, každoročně si ji prohlédnou v průměru tři miliony turistů. Monumentální křesťanský chrám, v němž byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu už po dobytí Konstantinopole (dnešního Istanbulu) osmanskými vojsky v roce 1453.

Jako muslimská svatyně pak sloužil téměř 500 let a během této doby k němu byly přistaveny čtyři minarety. Uvnitř pak byly zakryty mozaiky s křesťanskými motivy, které byly odkryty poté, co se památka v roce 1934 změnila na muzeum.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek podepsal dekret o přeměně chrámu poté, co turecký nejvyšší správní soud předtím došel k závěru, že takový krok je legální, protože podle jeho verdiktu bylo rozhodnutí ministerské rady z roku 1934 změnit mešitu na muzeum protiprávní.

Nejvyšší představitel řecké pravoslavné církve, konstantinopolský patriarcha Bartoloměj předtím prohlásil, že přeměna muzea v muslimský svatostánek rozdělí muslimskou a křesťanskou komunitu. Ankara ujistila, že i v případě přeměny chrámu na mešitu zůstane zachován charakter stavby jako památky světového dědictví.