Sesuvy půdy, poničené domy a desítky obětí. Prudké deště dál pustoší Japonsko

Prudký a vytrvalý déšť, který už přinesl do jižního Japonska smrtící povodně, se přesouvá na severovýchod. Tam zasáhl velké části největšího japonského ostrova Honšú. Rozvodnil řeky, způsobil sesuvy půdy a zničil řadu domů a silnic. Bilance několikadenních povodní vystoupala na 58 mrtvých, dalších 14 lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP.

Povodně a sesuvy půdy zavalily části hlavní silnice spojující města Kamikoči a Macumoto; dvě hlavní turistické destinace v prefektuře Nagano na ostrově Honšú. Stovky obyvatel i návštěvníků byly odříznuty od světa, záchranáři je evakuovali do bezpečí.

V sousední prefektuře Gifu uvěznila voda stovky dalších lidí ve městech Gero a Ontake, známých svými horkými prameny.

Nejhůře zasaženou zůstává prefektura Kumamoto na ostrově Kjúšú, odkud je většina obětí. Do záchranných prací se po celé zemi zapojily desítky tisíc vojáků, policistů a příslušníků dalších záchranných složek. Jejich práci komplikuje vytrvalý déšť, záplavy, sesuvy a poškozené komunikace.

Japonsku pravidelně hrozí vytrvalé deště začátkem léta, kdy nad zemí proudí vlhký a teplý vzduch z Východočínského moře. V červenci 2018 si prudké deště a povodně na jihozápadě vyžádaly více než dvě stě obětí na životech, polovinu z nich ve městě Hirošima.