Francouzské děti nosí roušky z Česka. Stovky tuzemských dobrovolnic se daly do šití

Události: České roušky ve Francii (zdroj: ČT24)

Díky několika stovkám českých dobrovolnic mohou francouzské děti chodit do školy s českými rouškami. Dobrovolnou „šicí“ akci rozběhla jedna z Češek žijící ve Francii. Na sociálních sítích přitom rychle rostl počet švadlenek, které začaly roušky pro francouzské děti vyrábět. Tématu se věnoval ve své reportáži zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Zpravodaj Šmíd uvádí, že nadšení dětí z českých zásilek není hrané. Z tuzemských roušek jsou podle něho nadšené, protože jsou prý mnohem hezčí než ostatní. Například na základní škole jižně od Paříže nedaleko Fontainebleau si mohou vybírat z několika stovek.

Od začátku epidemie nebylo ve Francii povinné zakrývat si nos ani ústa, s uvolňováním karantény ale potřeba roušek roste. V zemi se totiž počet obětí spojených s koronavirem blíží třiceti tisícům. Francie má v současnosti roušek a respirátorů dostatek, přesto jich je potřeba stále více.

„Chceme poděkovat všem švadlenkám, které trávily večery u šicích strojů,“ poděkovala za roušky ředitelka školy Valerie Valletová. Své nadšení z české pomoci sdělil i předseda asociace družebních měst Rober Rossler.

„Pro děti je zajímavé mít roušky individuální, odlišné od ostatních. Podobná je ale i reakce dospělých, třeba zubařů. Všechny také potěšilo samotné gesto,“ uvedl.