Rusko vidí zbraně ve vesmíru jako hrozbu. Bránit jí má jaderné odstrašení, říká nový dokument

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý schválil strategický dokument o politice jaderného odstrašení. Ten mimo jiné označuje vytvoření a rozmístění protiraketových a úderných zbraní ve vesmíru za jedny z hlavních vojenských hrozeb. Dokument se v úterý objevil na oficiálních stránkách ruské státní správy.

Dokument, který nastiňuje ruskou politiku v jaderném odstrašování, byl zveřejněn na internetu v době stoupajícího napětí mezi Ruskem a Spojenými státy kvůli nejisté budoucnosti americko-ruské smlouvy START o omezení strategických zbraní.

Putin podle agentury TASS v dokumentu určil podmínky, za jakých Rusko bude připraveno použít jaderné zbraně, pokud jaderné či jiné zbraně hromadného ničení budou použity proti němu či jeho spojencům. Podmínkou budou získané hodnověrné informace o startu balistických raket útočících na území Ruska, nebo i samotné použití jaderných či jiných zbraní hromadného ničení protivníkem.

Rusko podnikne jaderný útok v případě agrese, píše se v dokumentu

Rusko bude kromě toho připraveno použít jaderné zbraně „v případě působení protivníka na kriticky důležité státní a vojenské objekty“, jejichž vyřazení by znemožnilo odvetné kroky jaderných sil. Podle dokumentu, z něhož cituje agentura TASS, zaútočí také v případě agrese konvenčními zbraněmi ohrožující ruskou existenci.

Ve spisu se rovněž píše, že Rusko pokládá jaderné zbraně výlučně za prostředek odstrašování, aby potenciální protivník věděl, že agrese nezůstane nepotrestána. Země je podle dokumentu rovněž připravena uplatňovat jaderné odstrašování vůči zemím a aliancím, které ji pokládají za potenciálního protivníka a disponují jaderným potenciálem.

Dokument podle ruské agentury poukazuje ještě na jednu hrozbu, a to nekontrolované šíření jaderných zbraní a jejich rozmístění na území nejaderných států. Rusko si rovněž všímá rozmístění útočných zbraní v jiných státech.