V Izraeli usvědčili osadníka z vraždy palestinské rodiny, hrozí mu doživotí

Soud v izraelském Lodu uznal židovského osadníka Amirama Ben Uliela vinným z vraždy palestinské rodiny. Manželskou dvojici a jejího osmnáctiměsíčního syna zabil před pěti lety při žhářském útoku v palestinské vesnici Kfar Duma na Západním břehu Jordánu.

Usvědčení z trojnásobné vraždy může pro pětadvacetiletého Ben Uliela znamenat doživotní vězení. Usvědčen byl také ze dvou dalších případů pokusu o vraždu a žhářství. O výši trestu soud rozhodne později.

Do domu spící rodiny vhodil Ben Uliel zápalnou bombu. Z činu byl obviněn také jeho společník, který byl v roce 2015 nezletilý a který se loni přiznal, že se podílel na plánování, avšak ve sjednaný čas k domu nepřišel. I jemu podle izraelských médií hrozí v případě usvědčení doživotí. Motivem dvojice byla odveta za předchozí palestinský útok, při němž u Kfar Dumy zemřel Izraelec.

Když se společník na sraz nedostavil, vydal se Ben Uliel na místo sám, dům palestinské rodiny postříkal sprejem a ve čtyři hodiny ráno vhodil bomby do dvou staveb na pozemku. V prvním domě nikdo nebyl, ve druhém spala celá rodina. Oba rodiče a malý syn zemřeli, s těžkými zraněními vyvázl jenom starší čtyřletý syn.

Ben Uliel trvá na své nevině a řekl, že se přiznal jenom kvůli mučení, jemuž ho vystavila bezpečnostní služba. V roce 2018 soud dospěl k závěru, že přiznání vynucené mučením je nepřijatelné. Ben Uliel se ale přiznal i při dalším výslechu a prokuratura dospěla k závěru, že to k obžalobě dostačuje.