„Potřebujete ke skolení jelena AR-15?“ Kanada zakázala útočné zbraně

Kanada s okamžitou platností zakázala prodej a používání útočných zbraní. Oznámil to premiér Justin Trudeau. Jako důvod uvedl případy střelby, při nichž zemřelo mnoho lidí. Ten poslední se stal v dubnu v Novém Skotsku na východě země, kde střelec zabil 22 lidí.

Trudeau ohlásil, že zákaz byl vydán cestou vládního nařízení a týká se 1500 modelů a variant střelných zbraní včetně těch, které použil střelec v Novém Skotsku, a také poloautomatické pušky AR-15.

Trudeau upřesnil, že se na dosavadní majitele vztahuje dvouleté překlenovací období a že bude zaveden kompenzační program, pro jehož schválení je potřeba zákon, který projde parlamentem. Prozatím mohou být zbraně, které jsou už v oběhu, vyvezeny, vráceny výrobci a převáženy výhradně s cílem se jich zbavit nebo je uvést mimo provoz. Pouze v určitých případech je lze použít při lovu zvířat.

„Potřebujete ke skolení jelena AR-15? Takže, v této zemi s okamžitou platností už není povoleno kupovat, prodávat, dovážet ani používat zbraně vojenského typu,“ řekl premiér. Tyto zbraně jsou podle něj konstruovány za jediným účelem, totiž zabít co největší množství lidí v co nejkratším čase. „V Kanadě pro takové zbraně není použití a místo,“ dodal Trudeau.

Další zákony

I když případy hromadného vraždění v zemi nejsou běžné, Trudeau se domnívá, že jsou častější než dříve. Připomenul, že byl poblíž, když v roce 1989 v Montrealu Marc Lepine zastřelil na polytechnice 14 žen a pak sám sebe. Použil tehdy pušku Ruger-14, která je nyní mezi zakázanými.

Trudeau také řekl, že vláda navrhne další legislativu týkající se kontroly zbraní a že tento záměr zabrzdila epidemie koronaviru. „Teď je trh s útočnými zbraněmi uzavřen,“ řekl Trudeau.