Čína ohlásila pokles nových případů nakažených. Obvinění ze šíření dezinformací popírá

Čína v pondělí ohlásila další pokles počtu nových případů nakažených nemocí COVID-19, za neděli oznámila jen tři. Peking zároveň popřel obvinění ze šíření dezinformací o koronaviru. Reaguje tak na zprávu Evropské unie, podle které existují závažné důkazy o utajených čínských operacích na sociálních sítích.

Peking mobilizuje síly kvůli kritice ze zahraničí. Na jedné straně odmítá nezávislé vyšetřování původu viru. V době, kdy v Evropě sílí tlak na vyšetření čínského postupu při vypuknutí koronavirové nákazy, se také podle některých diplomatů Peking opakovaně snažil působit na Brusel, aby zmírnil tón zprávy hovořící o čínských propagandistických snahách. Do sporu se už dříve dostala Čína také se Spojenými státy. 

Co se týče čínských opatření proti nákaze, země povolila pekingským a šanghajským studentům vyšších ročníků znovu zasednout do školních lavic. Každý žák ale musí sedět na svém místě a omezí se dotykové plochy.  

Další opatření v čínských školách představují oddělené lavice a průhledné plastové přepážky. Situace s nakaženými je přitom stále špatná v pohraničí s Ruskem. Čínský Charbin a další města evidují stovky případů.

Centrální obvod v hlavním městě jako riziková zóna

Ve Wu-chanu už naopak není jediný pacient s COVIDem-19. Odborníkům dělají starosti lidé, kteří mají po vyléčení střídavě negativní a zase pozitivní testy, někdy i po 70 dnech.

„V diagnostickém a léčebném schématu jsme stanovili standard pro propuštění z nemocnice. Na jeho základě považujeme všechny hospitalizované pacienty za vyléčené,“ tvrdí čínská inspektorka Národní zdravotnické komise Ťiao Ja-chuej.

Naopak v Pekingu stále platí přísná opatření. Největší centrální obvod, kde sídlí diplomatické mise a žijí cizinci, byl vyhlášen vysoce rizikovou zónou kvůli nákaze, kterou přinesli čínští studenti ze zahraničí.

Čeká se, zda a kdy začne zasedání parlamentu, který má schválit stimulační balíček pro ekonomiku. Z toho, nač kladou důraz státní média, se podle zpravodajky ČT v Asii Báry Šámalové zdá, že prioritou už není hospodářský růst, ale udržení zaměstnanosti a sociální stability. Z kontroly společnosti, zesílené kvůli epidemii, se může stát nový pořádek.