Nechal unést dospělé dcery, manželku zastrašoval. Britský soud popsal praktiky vládce Dubaje

Horizont ČT24: Britský soud s dubajským šajchem (zdroj: ČT24)

Dubajský šajch a premiér Spojených arabských emirátů Muhammad bin Rašíd Maktúm nařídil únos svých dvou dospělých dcer a zorganizoval zastrašovací kampaň vůči své bývalé manželce Háje. Tak zní verdikt britského soudu, na který se princezna Hája obrátila kvůli sporu o jejich děti. Emír se brání s tím, že soud na problém pohlížel jednostranně.

Podle britského soudu se podařilo prokázat, že sedmdesátiletý bin Rašíd Maktúm nařídil v roce 2000 únos své tehdy osmnáctileté dcery Šamsy z anglického města Cambridge. Dívku únosci dopravili do Spojených arabských emirátů, kde ji podle agentury Reuters otec nadále zadržuje.

Unést nechal podle britské justice také Šamsinu mladší sestru, princeznu Latífu. Únosci ji přepadli v roce 2018 na lodi nedaleko indických břehů a rovněž odvlekli do Dubaje. Šamsa ani Latífa dcery pětačtyřicetileté jordánské princezny Háji nejsou; dubajský vládce má s několika ženami více než dvě desítky dětí.

„Zastrašit a vylekat“

Podle britského soudu premiér Emirátů od konce roku 2018 také „jednal způsobem, jehož cílem bylo zastrašit a vylekat“ Háju, která je nevlastní sestrou současného jordánského krále Abdalláha II.

Britský soudce Andrew McFarlane vynesl verdikt už loni v prosinci, až nyní o něm ale mohla média informovat, upozornila agentura Reuters. Dubajský emír, který obvinění odmítá, se snažil zveřejnění rozsudku zabránit, britský nejvyšší soud však umožnil jeho zveřejnění. 

Princezna Hája s šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem na dostizích v Ascotu
Zdroj: Luke MacGregor/Reuters

Útěk princezny vzbudil mezinárodní rozruch

Na soud v Londýně se jordánská princezna Hája obrátila ve snaze získat do své péče dvě děti. Šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm chce, aby se vrátily do emirátů, Hája naopak žádala, aby zůstaly s ní ve Spojeném království. O osudu dětí se britská média konkrétně nezmiňují, podle všeho ale zůstávají v Británii.

„Tento případ se týká vysoce soukromých záležitostí kolem našich dětí. Odvolali jsme se, abychom ochránili nejlepší zájmy a dobré životní podmínky dětí. (Tento) verdikt neochrání mé děti před pozorností médií tak, jako by to bylo u jiných řízení ve Velké Británii,“ podotkl dubajský vládce.

„Jako předseda vlády jsem se nemohl podílet na soudním vyšetřovacím procesu, což vedlo k rozsudku na základě zjištění faktů, jež nevyhnutelně vypráví pouze jednu stranu příběhu. Žádám, aby média respektovala soukromí našich dětí a nezasahovala do jejich života ve Velké Británii,“ zdůraznil emír, jehož cituje britský list Guardian.

Princezna Hája odchází od londýnského soudu
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Hája, kterou si vzal dubajský emír v roce 2004 jako šestou manželku, uprchla loni v dubnu do Londýna, kde má známosti i luxusní zázemí. V Británii požádala o ochranu na základě zákona, který má zajistit bezpečí obětem nucených sňatků a domácího násilí.

Obětí se podle ní měla stát dcera Džalíla, kterou má s dubajským emírem. Vzít si měla údajně saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Bývalá olympionička v parkurovém skákání Hája byla ikonou žen na Blízkém východě i oddanou ambasadorkou OSN. Ještě předloni pro americkou stanici CNN vychvalovala svého manžela za pomoc uprchlíkům: „Jsem opravdu pyšná na to, co dělá. Na to, co dělá vláda Spojených arabských emirátů, a na to, co je umožněno dělat mně.“