Na hranicích Íránu a Turecka udeřilo zemětřesení, hlášeno je zatím devět mrtvých

Oblast na hranicích mezi Íránem a Tureckem zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně, které poničilo desítky vesnic a vyžádalo si smrt nejméně devíti lidí, sdělila turecká agentura Anadolu. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že v provincii Van utrpělo zranění nejméně 37 lidí, z toho osm je v kritickém stavu. Na íránské straně hranic je zraněných nejméně 40, napsala agentura AFP.

Podle EMSC se ohnisko otřesů nacházelo v hloubce pěti kilometrů asi 160 kilometrů západně od íránského Tabrízu a 100 kilometrů východně od tureckého města Van. „Zkáza způsobila ztrátu lidských životů. Zničené jsou čtyři vesnice,“ citovala agentura AP guvernéra turecké provincie Van Mehmeta Bilmeze.

Záběry tureckých televizí ukazovaly zničené budovy a lidi, kteří se pokoušeli odstranit trosky lopatami i holýma rukama. V reportážích bylo vidět i desítky lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a seděli na zasněžených, troskami posetých ulicích zabalení do dek.

Turkyně u rozpadlého domu na východě Turecka
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

V Íránu otřesy zasáhly poměrně řídce obydlenou oblast v provincii Západní Ázerbájdžán. Agentura Reuters citovala představitele státní správy, podle nějž materiální škody hlásí čtyři desítky měst a obcí, otřesy tam podle něj zničily „deset až sto procent“ domů.

Agentura AFP s odvoláním na mluvčího íránské záchranné služby uvedla, že země zatím registruje čtyři desítky zraněných.

Turecko leží na rozhraní několika litosférických desek a nachází se tam několik zlomů, zemětřesení tam jsou proto častá. Naposledy koncem ledna zemětřesení o síle 6,8 stupně v provinciích Elazig a Malatya na východě země připravilo o život 41 lidí.