Sever Itálie hlásí 17 lidí nakažených koronavirem, úřady v zasažených obcích doporučují nevycházet

V italské Lombardii leží s vážným případem nákazy koronavirem osmatřicetiletý Ital. Infikoval se pravděpodobně při společné večeři od kolegy, který se zrovna vrátil z cesty do Číny. Nemoc byla potvrzena také u jeho manželky a rodinného přítele. Celkem lékaři v Lombardii nákazu prokázali již u patnácti lidí, další dva případy byly předběžně potvrzeny v Padově v oblasti Veneto. Mezi nakaženými by podle serveru Skytg24 mohlo být i pět zdravotníků.

Úřady v Lombardii v pátek ráno uvedly, že se koronavirem nakazil Ital, který se setkal s přítelem, jenž se nedávno vrátil z Číny. Poprvé se tak virus přenesl z člověka na člověka na území Itálie.

Muž s horečkou přišel na pohotovost už 15. února, kdy ho poslali domů. Hospitalizován byl až ve středu večer a je ve velmi vážném stavu. Osmatřicetiletý Ital je sportovec, který navštěvoval běžecký kroužek a od začátku února se zúčastnil běžeckých závodů minimálně ve dvou dalších městech. Je také členem fotbalového klubu a kurzů Červeného kříže. Do středy rovněž běžně chodil do práce.

Později pak lombardská místní správa doplnila, že se nákaza objevila také u manželky a jejich blízkého přítele. Manželka je v osmém měsíci těhotenství a běžně učí na místním gymnáziu, nyní je ale na mateřské dovolené a ve škole se v době nákazy nenacházela. Teď je hospitalizována v Miláně.

Kolega nakaženého muže, kterého úřady identifikovaly jako italského „pacienta 0“ a který se vrátil z cesty do Číny, má test na virus negativní, nákazu ale mohl přenášet v uplynulých dnech. Lékaři u něj nyní provádí testy na protilátky proti koronaviru, pokud se u něho nepotvrdí, budou podle serveru Skytg24 muset začít hledat nového pacienta nula.

Karanténa

K těmto lidem se přidali další, kteří se objevili na pohotovosti. Jsou to muži ve věku od 70 do 80 let, všichni tři se nakazili v jednom z barů v Codognu, odkud pochází i nakažený 38letý muž. Jedním z nakažených je také mladík, který patří do stejné běžecké skupiny. Všichni nemocní kromě osmatřicetiletého muže jsou v karanténě v nemocnici Sacco v Miláně.

Rada pro sociální zabezpečení Lombardie Giulio Gallera vyzval občany deseti měst a jejich okolí, aby „zůstali doma a nevycházeli“.  Omezení se týkají zhruba 50 tisíc lidí. V lokalitách, odkud nakažení pocházejí, lékaři testují na koronavirus další lidi. Podle místních médií umístili kolem dvou set padesáti lidí preventivně do karantény. Kvůli nákaze preventivně zavřely své pobočky také místní banky, otevřít by měly po víkendu.

V Codognu a dalších postižených městech už také preventivně uzavřeli školy a bary, zavřená je také veřejná knihovna. Italský ministr zdravotnictví uvedl, že v oblastech zasažených koronavirem budou zrušeny všechny veřejné aktivity včetně sportovních akcí a školní docházky. 

Conte: „Schengenskou dohodu zatím rušit nemusíme“

„Rozhodně doufám, že se nepotvrdí, ale ověřujeme všechny případy lidí, kteří přišli do styku s infikovanými, počet by se mohl zvýšit o několik dalších případů. Doufáme, že ne, ale důležité je případy ohraničit a učinit všechna opatření, aby se zabránilo šíření,“ uvedl k aktuální situaci předseda vlády Giuseppe Conte. „V tuto chvíli nepovažujeme pozastavení schengenské dohody za nutné. Jsme však připraveni přijmout veškerá opatření na ochranu zdraví občanů.“ 

V severoitalském Venetu lékaři prověřují možnou nákazu u dvou lidí ve věku 78 a 67 let, jeden z nich je v kritickém stavu. Nákaza u nich už byla předběžně potvrzena, čeká se na finální výsledky. Jejich příbuzní už jsou pod dohledem lékařů, kteří provádějí testy.

V Itálii byly až do 20. února potvrzeny pouze tři případy nákazy – dva čínští turisté z města Wu-chan, jež je považováno za epicentrum epidemie, a jeden Ital, který se do vlasti vrátil v leteckém speciálu. Ten do Wu-chanu vyslala vláda kvůli evakuaci svých občanů.